Stipendije dobila 163 studenata

Na osnovu Konkursa za dodjelu stipendije redovnim studentima za školsku 2019/2020. godinu, stipendiju su dobila 163 studenta iz Bijelog Polja, od ukupno 188 prijavljenih.

Isplata stipendija u godišnjem iznosu od 300 eura i vršiće se u tri jednake rate, putem tekućeg računa, na ime studenta i ista je bez obaveze vraćanja.

Saida Čikić, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu je kazala da su na osnovu kriterijuma iz Odluke o stipendiranju redovnih studenata u Opštini Bijelo Polje, pravo na stipendiju ostvarili redovni studenti osnovnih i specijalističkih studija bez obzira na mjesto studiranja, sa prebivalištem na području naše opštine, studenti koji  su prvi put upisali semestar studijske godine i ostvarili prosjek ocjena u prethodnoj nastavnoj godini najmanje 9,00, odnosno studenti prve godine,  nosioci diplome „Luča“ u srednjoj školi.

„Na osnovu ovih kriterijuma, stipendiju su dobila 143 studenta od čega je 77 studenata imalo prosjek najmanje 9,00, zatim 27 studenata dobitnika diplome „Luča A“ i 39 studenata dobitnika diplome „Luča B“ u srednjoj školi. Među dobitnicima stipendija, šest 6 je studenata koji su u prethodnoj nastavnoj godini imali prosjek 10“, istakla je sekretarka Saida Čikić.

Pravo na stipendiju su ostvarili i studenti koji su se opredijelili za deficitarna zanimanja, a koji su ostvarili prosjek ocjena u prethodnoj nastavnoj godini najmanje 8,00. Po ovom osnovu 15 studenata je dobilo stipendiju.

Pravo na stipendiju su ostvarili  i studenti  koji su bez oba roditelja, njih 2 kao i lica sa invaliditetom, njih 3, dok 25 studenata nije ostvarilo pravo na studentsku stipendiju.

“Kroz ovaj i slične vidove podrške studentima, dajemo  doprinos podsticanju i razvijanju motivacije u studiranju i  vrednovanju njihovih rezultata. Na taj način organizovano utičemo na afirmisanje pozitivnog sistema vrijednosti u oblasti visokog obrazovanja i potrebe kadrovske politike u našoj Opštini” – zaključila je Čikićeva.

Izvor:bijelopolje.co.me

Tekst objavila: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE