Labović: "Oslobađanje od prošlosti" je knjiga intervjua sa antifašistima

Promocija knjige intervjua „Oslobađanje od prošlost“ crnogorskog književnika i novinara Ljubete Labovića održana je večeras u kući Rista Ratkovića.

Labović je istakao da je knjiga, koju je krajem prošle godine objavio Otvoreni kulturni forum sa Cetinja, nastala kao skup razgovora sa velikanima kulture, istorije, umjetnosti, politike...  koji uglavnom oslikavaju jedno razdoblje dramatičnih dešavanja na Balkanu.

„Ja sam odlučio da napravim jedan izbor intervjua koje sam napravio još dok sam bio student, pa onda i kasnije kao novinar i da to bude jedna moja lična mala antologija“ kazao je Labović.

„Dao sam joj naslov “Oslobađanje od prošlosti“ jer ona na neki način povezuje i prožima ukupnu problematiku i teme o kojima sam razgovarao sa svojim sagovornicima, a teme se kreću u jednom širokom rasponu, od politike, rata, filma, književnosti, estetike, pozorišta, pa sve do onih priča o takozvanim angažovanim intelektualcima i u suštini knjiga obuhvata taj period uglavnom u poslednjih tridesetak godina, jedno vrijeme kada su se zbivali dramatični događaji u regiji Balkana“, naveo je Labović.

On je istakao da je značaj knjige višestruk, jer su zastupljene raznolike teme te da je osim intervjua sa Rankom Marinkovićem i Čedom Vukovićem koje je napravio krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina, svi ostali intrvjui u kojima su Mirjana Miočinović ili Filip David, Mihailo Mihailov, Jovo Kapičić, Vlado Dapčević, zatim, Čarls Bernstin, Vidosav Stevanović, Ranko Bugarski, nastali od devedesetih godina prošlog vijeka do danas.

„Knjiga nije samo značajna što su intervjuisani velikani jugoslovenske književnosti, kulture ili politike i ne samo zbog toga šta se događalo na ovim prostorima u političkom ili društvenom smislu, već zbog veoma razuđenih i polemičkih stavova pojedinih autora međusobno, kada su upitanju i estetika i kultura, i kada su u pitalju jezik, lingvistika, film i sve drugo“ kazao je Labović.

On je naveo da je svaki razgovor i sagovornik podjednako važan i specifičan.

„Svaki intervju i sagovornik, od Ranka Marinkovića, koji je moj prvi sagovornik, do Branka Kukića, imaju neke specifičnosti, svoje velike ideje i stavove, ne samo kada su u pitanju njihovi pojedinačni opusi, nego i kada su u pitanju druga velika kretanja ne samo na Balkanu nego i u Evropi“ kazao je Labović.

Labović dodaje da je „Oslobađanje od prošlosti“  knjiga intervjua sa antifasistima. Ozbiljna knjiga u kojoj su razgovori sa ozbiljnim ljudima koji su bili svjedoci jednog vremena. Među kojima su i osvjedočeni borci za slobodnu i demokratsku Crnu Goru. Kao i književnici od kojih su mnogi bili gosti u Bijelom Polju i dobitnici nagrade Risto Ratković, kao i festivala Refesticon. 

Razgovor sa književnikom vodio je profesor Rafet Mulić.Organizator književne večeri je JU Ratkovićeve večeri poezije.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: RBP

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE