Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović" zauzima značajnu ulogu u razvoju bjelopoljskog kraja (video)

Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović", osnovana davne 1926. godine iznjedrila je brojna uspješna imena, i zauzima značajnu ulogu u životu i razvoju bjelopoljskog kraja. 
 
Gostujući danas u emisiji ,,Riječ o školstvu", Radija Bijelo Polje, pedagog škole, Ajsela Madžgalj, kazala je da zasluge za utemeljenje ove vaspitno-obrazovne ustanove pripadaju narodu.  
 
,,Otvaranjem gimnazije, udaren je temelj kulturnom preporodu, jer će đaci gimnazije, profesori i nastavnici unijeti novi način življenja i razmišljanja.  Oni koji su u ovoj školi stekli znanja, pronijeli su njenu slavu širom svijeta, jer slava i značaj ove škole nijesu izgovorene riječi hvale i godine njenog postojanja, već  generacije intelektualaca koje  su u  skoro svim djelovima zemlje našli svoju životnu oazu, i kazali šta znaju i mogu", navela je Madžgalj.
 
Gimnazija, kako je istakla, mora biti ponosna na sva imena svojih učenika koja su postala obilježje prestižnih evropskih i svjetskih univerzizeta.
 
,,U ovoj školskoj godini imamo 519 učenika, što je veoma mali broj, ali nadamo se da će u narednom periodu biti povećan. U školi je uposleno 57 radnika, od toga 45 profesora, i ove godine imamo dva pripravnika. Nastava se organizuje u okviru petodnevne radnje nedjelje, izvodi se u dvije smjene, sa ustaljenom novinom što se na svakih mjesec dana smjene rotiraju", navodi Madžgalj. 
 
Uslovi za rad su dosta dobri, ali ističe da ima još nedostajućih stvari. 
 
 
,,Imamo dosta opreme u učionicama, ali pošto je ovo era kompjuterizacije moglo bi biti još bolje, kada je u pitanju ta oprema, tako da bi nam to u ovom trenutku bilo neophodno", dodaje ona.
 
Kako nekada, tako i danas učenici ove škole predstavljaju je u najboljem svjetlu na opštinskim i državnim takmičenjima.
 
,,Ove godine sedam naših učenika dobitnici su nagrade iz Fonda za kvalitet i talente, to su Amir Kolić, Ilha Adrović, Ana Kovačević, Ajlan Zaimović, Aleksa Matijašević i Vladan Vukić. Zaista su zaslužili nagrade. U školi postoji veliki broj vannastavnih aktivnosti, koje idu preko Đačkog parlamenta. Učenici su dosta aktivni, i postižu vrijedne rezultate", dodaje pedagog.
 
Već 23. februara biće održano takmičenje iz prirodnih nauka, gdje će učenici Gimnazije uzeti učešće. 
 
,,Prijavili smo 22 učenika, a odmah nakon toga slijedi Olimpijada znanja, gdje će se naši učenici takmičiti u prirodnim naukama, ali za razliku od državnog takmičenja, na Olimpijadi znanja su samo za svoj rad. I u sportskim takmičenjima jedni smo od najboljih u državi, osvajali smo prva mjesta u odbojci, fudbalu, rukometu, atletici. Na opštinskim takmičenjima recitacije i besjede zavrijedimo prva mjesta, i zaista se možemo pohvaliti uspjehom", podvukla je Madžgalj.
 
Ona je savjetovala mlade u našem gradu da se vrate optimizmu i duhu nade.
 
,,Potrebno je da škola kao sistem zadrži samopoštovanje nastavnika i učenika. Darovitim učenicima treba poklanjati pažnju različitim vidovima pohvaljivanja i nagrađivanja. Treba dati podsticaj uspješnim, moralnim i odgovornim učenicima. Na taj način vrednujemo i učenika i sebe. Od osnivanja naše škole misija ostaje ista, obrazovanje je ideja koja vodi, i svi smo mi dio nje", zaključila je Madžgalj. 
 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto i video: Vladimir Jelić
Tonska realizacija: Zoran Rakočević
Audio obrada: Sanida Kajević
Tekst objavila: Sanida Kajević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE