"Bjelopoljsko likovno proljeće" skoro tri decenije okuplja slikare iz našeg grada (video)

Likovni salon "Bjelopoljsko likovno proljeće“ nastavak je dugogodišnje slikarske tradicije u Bijelom Polju i manifestacija koja skoro tri decenije okuplja slikare iz našeg grada.

Ove godine doživjeće svoje 27. izdanje, a svi koji žele biti dio ovog kulturnog događaja prijave mogu podnijeti do 15. marta.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, direktor Muzeja, Željko Raičević, kazao je da pravo učešća imaju  akademski slikari i amateri, profesori i njihovi đaci i istakao da je upravo to osnovna vrijednost ove manifestacije.

“Ova manifestacija učinila je da  likovna umjetnost postane životni poziv mnogih mladih ljudi, a zahvaljujući njoj danas imamo 2a kademskih slikara u Bijelom Polju. Sa druge strane, ovakve izložbe za afirmisane umjetnike predstavljaju uvijek novi izazov za ispitivanje i potvrdu umjetničkog dostignuća. U tom smislu, “Bjelopoljsko likovno proljeće” je bilo povod mladim i talentovanim slikarima da se opredijele za dalje školovanje, afirmisanim slikarima da nastave sa radom, likovnim pedagozima da unaprijede rad sa djecom”, kazao je direktor JU Muzej Bijelo Polje.

Kako je istakao, tokom svog trajanja "Bjelopoljsko likovno proljeće" iznjedrilo je veliki broj slikara koji svojim slikarskim darom i umećem na najbolji način nastavljaju tradicionalni slikarski izraz Bijelog Polja, što je i bio cilj pokretanja ove manifestacije.

„Organizacijom ove manifestacije JU Muzej nastavila je bogatu slikarsku tradiciju koju je započela porodica Lazović 70-tih godina 18. vijeka kada su svojom umetničkom aktivnošću i zanatskom nadarenošću pronosili slavu Bijelog Polja širom bivše Jugoslavije. Od 1994. godine kada je započela pod nazivom “Bijepoljsko slikarstvo danas” ova likovna manifestacija temeljno se ugradila u kulturni milje Bijelog Polja demonstrirajući svoju precizno određenu orjentaciju i program. ,,Bjelopoljsko likovno proljeće“ sada važi za jednu od najboljih manifestacija u zemlji, koja na kvalitetan način populariše likovnu umjetnost“, rekao je Raičević.

Da "Bjelopoljsko likovno proljeće" uspješno ostvaruje cilj svog postojanja, prema riječima Raičević, pokazuje i to što iz godine u godinu raste broj onih koji izlažu svoje radove na ovoj tradicionalnoj izložbi.

“Likovna manifestacija “Bjelopoljsko likovno proljeće” uspješno traje skoro tri decenije i polako ostvaruje svoj cilj, a to je  afirmacija slikara sa područja Bijelog Polja. Dovoljno je samo reći da je u proteklih 26 izložbi učešće uzelo preko 140 izlagača, što samo za sebe govori o kako se značajnoj manifestaciji radi. Danas imamo 26 akademskih slikara, 42 slikara amatera i čini se da je "Bjelopoljsko likovno proljeće” dovelo slikarstvo do vrhunca“, naglasio je  direktor Muzeja, Željko Raičević.

Otvaranje Salona, proglašenje najboljih i uručivanje nagrada održaće se 21. marta, simbolično sa prvim danom proljeća, u izložbenom prostoru Muzeja.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE