Novi Zakon o bezbjednosti u saobraćaju stupio na snagu - zatvor za najteže prekršaje (video)

Od prije dva dana na snazi je novi Zakon o bezbjednosti u saobraćaju, čija bi primjena trebalo da doprinese smanjenju saobraćajnih prekršaja i većoj bezbjednosti svih učesnika u saobrađaju, kazao je Srđan Šćekić, samostalni policijski inspektor za bezbjednost u saobraćaju.

Gostujući u emisiji "Aktuelno", Radija Bijelo Polje, Šćekić je kazao da su novim zakonom predviđene kazne zatvora od 15 do 60 dana za najteže prekršaje.

„Policijski službenici će lišiti slobode vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola u koncentraciji od 2g/kg ili većoj, koji su pod uticajem opojnih droga ili drugih psihoaktivnih supstanci i koji se u naselju kreću brzinom koja je za 70 km/h i više veća od dozvoljene brzine ili van naselja brzinom koja je za 90 km/h veća od dozvoljene. Ova kazna se primjenjuje i onda kada vozač koristi ili posjeduje uređaje koji se mogu ugrađivati samo na vozilima pod pratnjom ili sa pravom prvenstva prolaza. Oni će odmah biti privedeni sudiji za prekršaje, koji će nakon saslušanja odlučiti o visini kazne. Za najteže saobraćajne prekršaje propisana je kazna zatvora od 15 do 60 dana”, precizirao je Šćekić.

Kako je istakao, novina je i da se više neće oduzimati vozačka dozvola na licu mjesta, za bilo koji počinjeni prekršaj. Umjesto toga, biće izrečene mjere zabrane upravljnja motornim vozilom na osnovu sakupljenih kaznenih bodova.

„Ta mjera se izriče  za prekršaje za koje su propisani kazneni bodovi. Kada se sakupi određeni broj bodova službenici policije će donijeti rješenje o izricanju te mjere koja se realizuje upisom u evedinciju vozača, tako da će policijski službenici kontrolom učesnika u saobraćaju, biti obavezeni da provjeravaju kroz evedinciju da li vozači upravljaju vozilom dok im je izrečena zaštitna mjera, odnosno mjera privremenog ograničenja prava upravljanja motornim vozilom“, rekao je Šćekić.

Prema njegovim riječima, uveden je tehnički pregled vozila na putu, a biće obavljen samo na vozilima čija je dozvoljena masa preko 3,5 hiljada kilograma.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Tekst objavila: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE