Osnovci iz Pavinog Polja uspješni u nastavnim i vannastavnim aktivnostima (video)

Učenici osnovne škole ,,Milovan Jelić" iz Pavinog Polja, jedne od najudaljenijih na teritoriji bjelopoljske opštine, postižu brojne uspjehe i zavidne rezultate u okviru nastavnih i vannastavnih aktivnosti.
Gostujući danas u emisiji ,,Riječ o školstvu", nastavnica Violeta Lalević Jeremić, kazala je da škola, osnovana 1869.godine danas broji 99 vrijednih i marljivih učenika. 
 
,,Nekada je školu pohađalo 1000 učenika, međutim danas je taj broj sveden na minimum. Veliki broj stanovništva napustio je selo, što je uticalo i na brojnost učenika. To je zaista veliki problem, i strahujemo da će iz godine u godinu biti još više smanjen", istakla je Jeremić.
 
Ova vaspitno obrazovna ustanova ima pet matičnih jedinica.
 
,,Područne ustanove su Mahala, Grab, Kovren, Bliškovo i Stožer. Nastava se u tim jedinicama izvodi dvorazredno, trorazredno pa čak i u četvororazrednim odjeljenjima", navodi nastavnica Jeremić.
 
Školski kombi prevozi učenike do matičnih jedinica, tako da je, prema riječima Jeremić  mali broj onih koji pješače.
 
,,Većina nastavnika koristi javni prevoz, jer je nekima od nas škola udaljena od kuće i do 38 kilometara", navodi, i dodaje da su uslovi rada u školi solidni. 
 
,,Matična škola posjeduje vodu, struju, sanitarni čvor, internet, racunarsku učionicu i školsku biblioteku. Najviše nam nedostaje fiskulturna sala, pa se nastava fizičkog vaspitanja izvodi na poligonu, kada to dozvole vremenski uslovi. Škola nema još uvijek parno grijanje,  u funkciji su peći, tako da bi đaci voljeli da imaju više toplije učenice, pa se nadamo da će se i taj problem riješiti u narednom periodu", ističe Jeremić. 
 
Svi ti problemi ne utiču na uspjehe učenika, koji iz godinu u godinu postižu sve bolje rezultate na brojnim opštinskim i regionalnim takmičenjima, i školu predstavljaju, kako ističe Jeremić, u najboljem svjetlu.
 
Pored Savjeta roditelja, u školi je formiran i Đački parlament koji promoviše i unapređuje prava djeteta i podstiče njihov aktivizam u školi, zajednici i društvu.
 
Podsjetimo, davne 1869.godine školu je na Goricama osnovao pop Nešo Joksimović, a pravi procvat školstva ovaj kraj doživio je poslije Drugog svjetskog rata. 
 
 
 
 
Autorka: Eldina Bećirović
Foto i video: Vladimir Jelić
Tonska realizacija: Zoran Rakočević
Audio obrada: Sanida Kajević
 
Tekst objavila: Sanida Kajević
 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE