Martinović: Izvorna pjesma – tradicija koja se mora njegovati

Koncert učenika srednjih škola održan je večeras u velikoj sali Centra za kulturu, u okviru projekta ,,Festival izvorne muzike”, čiji je nosilac nevladina organizacija Muzička Baština.

Projekat Festival izvorne muzike ima za cilj očuvanje bogate muzičke tradicije naših naroda, a svoj talenat i ljubav prema muzici večeras su pokazale učenice srednjih škola sa teritorije naše Opštine.

Večerašnji koncert, koji je drugi u nizu u okviru pomenutog festivala, otvorila je učenica Gimnazije „ Miloje Dobrašinović”, Katarina Nedović, pjesmom „Zasp’o Janko“. 

,,Veoma smo zadovoljni, publika je uživala i pjevala zajedno sa djecom, a oni su na najbolji način opravdali očekivanja, na šta sam ponosan. Nama je i prioritet da se ovakve stvari dešavaju, da naši mladi sugrađani zavole i pjevaju izvornu muziku, jer izvorna pjesma je tradicija koja se mora njegovati“, kazao je za Radio Bijelo Polje, predsjednik NVO Muzička baština, profesor muzike, Almir Martinović, dodajući da će uskoro biti održan i treći koncert, na kojem će nastupiti stariji sugrađani.

Mnoga iskušenja i teška prošlost naroda Balkana dovela je do očuvanja duha zajednice i učinila balkanske zemlje možda najvećim čuvarima tradicionalne svirke i pjesme, a jedni od čuvara izvorne muzike su i učenice koje su se večeras predstavile bjelopoljskoj publici pjesmama sa prostora zemlje, i iz okruženja.

,,Veliki odziv naših sugrađana koji su zainteresovani za ovakve manifestacije daje mi motivaciju da nastavim sa ovakvim projektima i u narednom periodu, a sve zahvaljujući Lokalnoj upravi, koja je podržala projekat, i uvidjela da ovakve stvari treba da se dešavaju u našem gradu“, zaključio je Martinović.

Publici su se predstavile učenice: Katarina Nedović, Amra Ećo, Dragana Mihailović, Hana Gredić, Ivana Obradović, Marija Madžgalj, Elena Lopušina, Ema Reković, (JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović“); Jasmina i Dženita Hasković, Lejla Ljucić, (JU Srednja stručna škola), Jovana Bogdanović (JU Srednja elektro-ekonomska), kao i gošća učenica srednje Medicinske škole Berane,  Šejla Ličina.

Tokom večeri za muzičku pratnju pobrinuli su se Saša Fisik – harmonika, Fikro Ćatović – bas gitara, Bekan Sadiković – udaraljke, Anel Ramović – klavijatura, Mirsad Mulić – gitara, kao i glavni realizator projekta profesor Almir Martinović - harmonika.

Koncert je zatvorila učenica Srednje elektro-ekonomske škole, Jovana Bogdanović, pjesmom koja je simbol romske populacije „Ederlezi“, i tako zavrijedila brojne ovacije publike. Nakon koncerta profesor Martinović učenicama je uručio zahvalnice i prigodne poklone, i na taj način izrazio zahvalnost za doprinos očuvanju izvorne muzike.

Voditeljke večerašnjeg programa bile su učenice gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“, Amina Međedović i Andrijana Rudić.

Autorka i foto: Eldina Idrizović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE