Treći „Guitar fest“ 3. i 4. aprila u Bijelom Polju (video)

Međunarodni festival klasične gitare „Guitar fest“, treći po redu, održaće se 3. i 4. aprila u Bijelom Polju, saopšteno je na današnjoj konferenciji održanoj u Centru za kulturu.

Bijelo Polje će dva dana biti domaćin mladim muzičarima iz bjelopoljskih i škola iz regiona, a ove godine proširen je broj disciplina, pa  organizatori očekuju veći odaziv takmičara.

Direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, istakla je da je „Guitar fest“ manifestacija od izuzetnog značaja.

„Festival je međunarodnog karaktera, tako da očekujemo i učesnike iz okruženja, a žiri će sačinjavati eminentni profesori iz Crne Gore i regiona. S obzirom da je na prvom festivalu bilo 30 učesnika, na drugom oko 50, ove godine, pošto smo proširili broj disciplina na kamerne sastave bez gitare i na učesnike iz srednjih muzičkih škola, očekujemo da će broj učesnika biti udvostručen“, kazala je Hot.

Ona je napomenula da će ove godine biti organizovano i predavanje za učesnike.

„Predavanje će održati profesor Senad Gačević sa cetinjske Akademije, a ono je tematski vezano za festival, pa će biti riječi o savremenoj muzici za gitaru i savremenoj kamernoj muzici“, najavila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Umjetnička direktorica festivala i profesorica gitare, Milena Vračarić Zaimović, saopštila je da su prijave otvorene i  da traju do 23. marta, a redosljed nastupa i satnica po kategorijama i disciplinama biće objavljen na FB  Guitar fest Bijelo Polje.

„Takmičenje će biti organizovano u šest kategorija u disciplini solo gitara i  u četiri kategorije u disciplini kamerni ansambli“, rekla je Vračarić Zaimović.

Ona je istakla da će na samom otvaranju nastupiti duo gitara - Ivana Cikić i Aleksandra Vujačić.

„Riječ je o poznatim crnogorskim gitarstkinjama koje će nastupiti  3. aprila.u 19 časova. Istog dana se održava takmičenje za kamerne ansamble, a dan poslije će biti takmičenje u discpilini gitara solo“, navel a je profesorica gitare.

O najboljima će, kako je kazala, odlučivati žiri u sastavu Ivana Cikić, Goran Perišić iz Nikšića i Nenad Petrović iz Beograda.

Festival „Guitar fest“ organizuje Škola za osnovno muzičko obrazovanje u saradnji sa NVO „KAN“ i bjelopoljskim Centrom za kulturu.

Projekat je finansijski podržan od strane Opštinske komisje za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za 2019. godinu.

„Zahvalni smo Opštini Bijelo Polje koja je prepoznala važost ovog projekta i podržala ga. Takođe, drago nam je što opet imamo priliku da sarađujemo sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje, ovo je drugi projekat koji zajednički realizujemo, a uvjeren sam da će se naša saradnja nastaviti“, kazao je izvršni direktor NVO „KAN“, Nikola Simović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE