Knjigom „Pregršt suza i dva pisma” Čampar otrgnuo od zaborava važne životne trenutke

Knjiga poezije „Pregršt suza i dva pisma”, autora Gordana Čampara, promovisana je večeras u prepunoj galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

Prvjenac Čampara osim poezije sadrži i dnevničke zapise – “neposlata pisma iz Sarajeva”, a knjiga je prožeta ilustracijama akademskog umjetnika Pera Nikčevića, koji je njima “oživio” stihove.

Autor knjige, naš Bjelopoljac Gordan Čamapr, kazao je da je na tom papiru  “malo više bijesa, jada, a malo manje onog lijepog”.

“I čini mi se da se umjetnik ugasi kada je srećan, jer pisci moraju biti malo tužni i sjetni da bi stvarali. Ja nijesam tužan čovjek, ali sam bilježio tužne momente - veselim se radujem, a sa tužnim stvaram poeziju. Ali tu  nije samo moja srdžba i patnja, već i mojih prijatelja, pisao sam umjesto drugih, onih koji možda u tom trenutku nijesu umjeli da prenesu to na papir, a ja sam se saživio i patio sa njima”, kazao je večeras Čampar, zahvaljujući se sugrađanima koji su došli na promociju.

O knjizi „Pregršt suza i dva pisma” večeras je govorio i književnik Mirko Rakočević, koji je istakao da mu je čast što je večeras prisustvovao rađanju novog pisca iz Bijelog Polja.

“Ova knjiga je zapravo mozaik, sačinjena je od proze, odnosno dnevničkih zapisa, poezije, a crteži Pera Nikčevića daju jedan kompletan doživljaj čitaocu. Ovo je tek prva knjiga našeg Gordana Čampara i mislim da ćemo ga tek upoznati kao književnika, iako je već sada jasno da je riječ o zrelom piscu, koji stvara  modernističku poeziju, slobodnog stiha, a svaka njegova pjesma nosi jasne poruke i zato je nekako i važno pročitati od početka do kraja kako bi knjigu doživjeli na pravi način”, kazao je Rakočević.

Akademski slikar, Pero Nikčević, koji živi i stvara u Parizu, kazao je da Čamparova poezija ima tu neku vrstu vizuelnosti, te da zato i nije bilo teško stihove oživjeti kroz linije.

“On  mi je čitao, a ja sam crtao onako kako sam u tom trenutku doživio. Ušao sam u njegovu poeziju, dušu, nekako sam se pronašao u njegovoj priči, dijelimo istu sudbinu, ali nijesam možda tu bol mogao pokazati kroz crtež onako kako sam je osjetio”, rekao je Nikčević.

Dio svojih radova iz kompozicije “Knjiga i žena” Nikčević je večeras izložio i u galeriji bjelopoljskog Centra za kulturu.

“Žena je nepročitana knjiga, ona je misterija, koju sam pokušao da dodirnem sa nekoliko linija. Tako da se žene na mojim crtežima držeći knjigu ogledaju u njoj kao u ogledalu”, kazao je Nikčević, poručujući da se linijom pećinski čovjek odvojio od životinje, a da se moderni njom približava Bogu.

Nikčević je kazao i da je duh Pariza večeras donio u Bijelo Polje.

“Znate, Pariz vas uništi i slomi ili vas izoštri, pa je tako izoštrio i moju liniju, a ovdje se vraćam kako ne bih izgubio dušu i topline”, istakao je Nikčević.

Knjiga Gordana Čampara „Pregršt suza i dva pisma”, objavljena je ove godine u izdanju podgoričkog izdavača „Unireks”.

U toku je priprema Čamparove nove knjige “Običajna čitanka” na 500, 600 strana sa velikim brojem  pravoslavnih običaja, kao i knjiga “Ispovjed zore”, koja je, kako je rekao Gordan, njegova autobiografska priča.

Čampar je najavio i projekat “Soko iznad gore”.

“Pero Nikčebić će crtati blagodeti naše Crne Gore, istoričar Radovan Popović pričati o tim destinacijama, a ja ću dati literarni ukras”, najavio je Čampar.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE