Forum mladih pisaca novi talas crnogorske književnosti

Pjesnici Foruma mladih pisaca KIC-a "Budo Tomović" predstavili su se večaras bjelopoljskoj publici u galeriji Centra za kulturu. Svoj opus predstavili su tri mlada autora: Jana Radičević, Nikola Ćorac i Milena Radević uz razgovor sa Aldinom Mulabegovićem.

Prema riječima urednice informativno-edukativnog programa Valentine Knežević, forum mladih pisaca je osnovan u februaru 2015. godine u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, ne kao literarna sekcija, već književna grupa mladih autora na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi, razmjenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama.

„ Nakon pet godina kontinuiranog rada, pet zajedničkih zbornika, dvije objavljene i dvije najavljene samostalne zbirke kod važnih izdavača poezije u zemlji i regionu, tri regionalne nagrade i jedne međunarodne rezidencije i još mnogo grupnih i individualnih nastupa po Crnoj Gori i regionu „Forum mladih pisaca“ je grupa čiji se autori već ističu kao novi i važni glasovi u crnogorskoj književnosti“ kazala je Knežević i dodala da članove tog foruma sve češće nazivaju novim talasom u književnosti.

Ona je istakla da grupa sada broji oko deset članova, ali da se svako malo pridružuju mladi koji žele da postanu pisci.

„I ako svi različito pišu imaju i imaju različite poetike, na neki način vezuju ih važne stvari, to je prije svega težnja da nađu svoj autentični izraz u okviru savremene književnosti, teme kojim se bave, koje su takođe savremene, prate savremenu književnos i svi mladi koji se tako osjećaju dođu“ kazala je Knežević.

 

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE