Osuđena lica edukovali o njihovim pravima

U cilju unapređenja implementacije prava osuđenih lica juče su u bjelopoljskom zatvoru u održane dvije edukativne radionice.

Osuđena lica ispunjavala su i upitnike u kojima su iznosila mišljenje o uslovima i ambijentu pod kojima izdržavaju zatvorsku kaznu vezano za ostvarivanje njihovih prava.

Kako su saopštili iz NVO „Novi poredak“, radionice su organizovane u okviru projekta ,,Znanjem do većih prava“, a jedan dio polaznika bio je zainteresovan i za posredovanje ove NVO u pronalasku budućeg radnog angažmana u postpenalnom periodu.

„U upitnik su unosili i svoje stručne reference, na osnovu koji bi se kategorizovao i realizovao njihov budući posao“, kazala su iz NVO „Novi poredak“.

Jedan od predavača, Mladen Španjević, istakao je da su osuđena lica upoznata sa načinima ostvarivanja svojih prava.

„S obzirom da se u zatvoru u Bijelom Polju izdržavaju uglavnom kraće kazne važno je sprovoditi slične aktivnosti u kontinuitetu kako bi se sva osuđena lica što kvalitetnije informisala o svojim pravima. Takođe, u ove aktivnosti važno je uključiti  i predstavnikeNVO sektora kako bi se unaprijedio koncept poštovanja ljudskih prava“, kazao je Španjević.

Šef grupe za prijem, otpust, matičnu evidenciju i statistiku, Goran Živković, i načelnik tretmana u zatvoru Bijelo Polje, Srđan Sekulić, zadovoljni su kvalitetom održanih radionica, a kako su kazali, posebno je važan interaktivan odnos između predavača i osuđenih lica, polaznika edukativnih radionica.

Dodali su i da se nadaju kvalitenoj saradnji i u narednom periodu, prilikom realizacije ostalih aktivnosti.

Podsjetimo, projekat ,,Znanjem do većih prava“, koji realizuje NVO „Novi poredak“, finansijski je podržan od strane Ministarstva pravde Crne Gore.

 

Saopštenje i foto: Nvo Novi poredak

Tekst objavila: Sanida Kajević