Prelazak na ekološki prihvatljiva goriva najbolje rješenje za problem zagađenosti (video)

Komisija za ocjenu stanja kvaliteta vazduha preduzeće niz kratkoročnih i dugoročnih mjera kako bi se pitanje zagađenja vazduha u Bijelom Polju što prije riješilo, poručeno je sa današnjeg sastanka.

Cilj sastanka komisije, koju je formirao predsjednik Opštine Bijelo Polje, bio je aktuelna problematika zagađenja vazduha, te su ovom prilikom kao najveći izvori zagađenja prepoznata individualna ložišta, tj. grijanje na čvrsta goriva, saobraćaj i nepovoljni meteorološki uslovi.

„Danas smo imali prvi inicijalni sastanak, razmotrili smo moguće mjere koje bi mogli u kratkom roku da kao lokalna samouprava preduzmemo, ali akcenat stavljamo na one mjere koje su dugoročnog tipa, kako bi se bavili samim uzrokom problema, a ne samo posljedicama“, saopštio je danas Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održiv razvoj.

Inicijativu Opštine Bijelo Polje prepoznalo je i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a kako je obećala Olivera Kujundžić, resorno ministarstvo uložiće napore kako bi se što prije riješio ovaj problem.

Kujundžić smatra i da bi se upotrebom ekološki prihvatljivijih goriva znatno poboljšao kvalitet vazduha u Bijelom Polju.

„U zimskim mjesecima su povećane koncentracije suspendovanih čestica upravo zbog grijanja domaćinstava. Mnoštvo malih dimanjaka i loša meteorološka situacija rezutirale su velikom zagađenošću vazduha. Ono što možemo da radimo jeste da smanjujemo svoje energetske potrebe kroz mjere energetske efikasnosti, da se trudimo da koristimo ekološki prihvatljivija goriva, da izbegavamo ugalj i sirovo drvo, te da pređemo na bolja ekološka rješenja kao što su pelet i briketi. Takođe, veliki uticaj ima i saobraćaj, što znači da se svi moramo odgovornije ponašati“, kazala je Kujundžić iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ona je kazala da je riječ  o dugoročnim problemima, te da su oni u Bijelom Polju aktuelni danas zato što je u u okviru nove mreže za praćenje kvaliteta vazduha postavljena nova stanica  Bijelom Polju.

„Međutim, to ne znači da ovakvu situaciju nemamo u onim opštinama u kojima se mjerenje ne vrši. Zato smo u dogovoru sa našim domaćinimaodlučili  da već na narednom sastanku budu predstavnici svih opština sa sjevera Crne Gore u kojima je vjerovatno situacija slična“, istakla je Kujundžić.

Kujundžić je napomenula da ministarstvo održivog razvoja i turizma koordinira sprovođenjem Nacionalne strategije upravljanja kvalitetom vazduha za koju se sada sprovodi drugi akcioni plan 2017-2020.

„Tako da ćemo ove godine intezivno raditi na pravljenju revidirane strategije u koju ćemo uključiti ne samo sjeverne opštine, već i one iz centrane i primorske zone, kako bi utvrdili specifične mjere i načine kako da dođemo do unapređenja kvaliteta vazduha u cijeloj državi“, saopštila je ona.

Sastanku je prisustvovao i meteorolog Branko Micev, koji se takođe složio da je prelazak na nova goriva najbolje rješenje za problem zagađenosti.

On tvrdi da veliki problem predstavljaju temperatunrne inverzije.

„Proteklih dana naš region i područje Crne Gore bili su izloženi uticaju izuzetno specifičnih meteoroloških situacija, koje primarno determinišu stanje životne sredine naročito u urbanim sredinama i to u hladnom dijelu godine. Upravo te sepcifične meteorološke situacije dovele su do pojave temperaturnih inverzija, koje zahtijevaju i nalažu da se preduzmu određene mjere i aktivnosti“, kazao je Micev.

Komisija za ocjenu stanja kvaliteta vazduha i iznalaženja rješenja za otklanjanje eventualnog lošeg uticaja na zdravlje ljudi sastavljena  je od predstavnika Opštine Bijelo Polje, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Centra za eko-toksikološka ispitivanja, kao i predstavnika nevladinog sektora.

Podsjetimo, bjelopoljska opština je dobila dopis Instituta za javno zdravlje sa određenim preporukama, kako onim koje se tiču onga šta bi lokalna uprava mogla da preduzme po ovom ptanju, a u tom dopisu sadržani su i savjeti i instrukcije kako građani da se ponašaju kada je vazduh zagađen.

Detaljan izvještaj sa svim zaključcima sa sastanka biće objavljen na opštinskom sajtu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE