Za rekonstrukciju škole “Aleksa Bećo Đilas” 127 000 eura

Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Ambasadom SAD u Crnoj Gori uložiće 127 000 eura u rekonstrukciju bjelopoljske Osnovne škole “Aleksa Bećo Đilas”.

Kako je juče saopštio ministar prosvjete Damir Šehović radovi će se odnositi na totalnu rekonstrukciju objekta i centralno grijanje.

Rekonstrukcija škole “Aleksa Bećo Đilas” dio je druge faze projekta koji sprovode Ambasada SAD u Crnoj Gori i Ministarstvo prosvjete.

“Druga faza se odnosi na pet škola koje će biti rekonstruisane tokom 2020, a ukupno vrijedi preko million eura. Pored OŠ “Aleksa Bećo Đilas”, tu spada Srednja stručna škola “Braća Selić iz Kolašina gdje je vrijednost radova preko 150 000 eura, a radovi, koji su već otpočeli, se odnose na zamjenu spoljašnje stolarije, djelimičnu zamjenu krova, sanaciju fasade, zamjenu osvjetljenja i sl; OŠ “25. maj” iz Rožaja gdje su radovi takođe počeli, vrijednost investicije je čak preko 350 000 eura, a radi se na kompletnoj zamjeni krovnog pokrivača i toaletima; OŠ „Lubnice“ iz Berana sa radovima vrijednim oko 202 000 eura koji se odnose na totalnu rekonstrukciju; OŠ „Bratstvo i jedinstvo“ iz Pljevalja, u koju će biti uloženo preko 201 000 eura i to u totalnu rekonstrukciju enterijera i nove toalete”, saopštili su juče iz Ministarstva prosvjete.

Najavljene su i nove rekonstrukcije, koje bi trebalo da se realizuju u trećoj i četvrtoj fazi projektne saradnje ambasade SAD i crnogorskog Ministarstva prosvjete, te se planira i rekonstrukcija još jedne bjelopoljske škole “Marko Miljanov”.

Pomenuti projekti se realizuju ulaganjima obezbijeđenim preko Ambasadine Kancelarije za odbrambenu saradnju, dijelom iz Ministarstva, a Ministarstvo obezbjeđuje projektnu dokumentaciju i stručni nadzor nad radovima. Mogu se podijeliti na četiri segmenta, u zavisnosti od faze u kojoj se nalaze.

„Odlična saradnja koju Ministasrtvo prosvjete ima sa ambasadom SAD u Crnoj Gori ogleda se u ovim konretnim, višemilionskim projektima. S obzirom na to da ovdje govorimo o ozbiljnim unapređenjima obrazovne infrastrukture, partnerstvo koje prosvjeta ima sa Ambasadom nesumnjivo jeste čvrsto, otvoreno i izuzetno značajno za naš obrazovni sistem. Ono se pak ne ogleda samo u dogovaranju ovakvih projekata, već i u njihovoj zajedničkoj realizaciji, gdje postoji konstantna komunikacija.Takođe, ovo je prilika da istaknem da smo vrlo ponosni na činjenicu što smo, sa nivoa Ministarstva, uspjeli da, ne samo unaprijedimo obrazovnu infrastrukturu iz tekućeg i kapitalnog budžeta, već i stvorimo trajna partnerstva i prijateljstva, kako na međudržavnom nivou, tako i sa crnogorskom privredom koja se sve više okreće ulaganjima u obrazovanje“, saopštio je juče ministar prosvjete Damir Šehović.

Podsjetimo, prva faza, koja je pri kraju realizacije, vrijedna je oko 620 000 eura i uključuje rekonstrukcije na četiri škole: OŠ “18. oktobar” Bioče sa radovima vrijednim oko 109 000 eura; predškolsku ustanovu “Radmila Nedić” iz Berana sa radovima vrijednim oko 104 000 eura; OŠ "Sutjeska” sa radovima vrijednim oko 200 000 eura; OŠ “Mihailo Žugić” iz Pljevalja gdje je ugovorena vrijednost radova čak 213 000 eura.

Izvor: www.mpin.gov.me