Veselin - Bukalo Vojinović ostavio neizbrisiv trag u istoriji bjelopoljskog sporta (video)

Komemorativna sjednica povodom smrti uspješnog sportiste i istaknutog sportskog radnika Veselina - Bukala Vojinovića održana je danas u sali Skupštine opštine Bijelo Polje.

Minutom ćutanja veliki broj sugrađana i prijatelja porodice Vojinović odao je poslednju poštu Veselinu-Bukalu, koji je, kako je istakao i predjsednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, ostavio neizbrisiv trag u istoriji bjelopoljskog sporta.

O životu i radu Veselina - Bukala Vojinovića na komemorativnoj sjednici govorio je i njegov dugogodišnji prijatelj i kolega, sportski radnik, Uglješa Rakočević, koji je rekao da je Bukalo bio uzor mladim košarkašima i trenerima, te da je kao visokoobrazovani trener i pedagog cijenjen i van granica Bijelog Polja.

“Afirmisao je košarkaški sport i to kao vrsni sportista, trener i organizator brojnih manifestacija fizičke kulture, a dao je veliki doprinos organizaciji MOSI, kao učesnik i kao rukovodilac ekipe Bijelog Polja. Ostaće upamćen ne samo kao vrhunski sportista i sportski radnik, već ćemo ga se sjećati i po poštenju, dobročinstvu i dobrotorstvu, vrlinama neprolaznih vrijednosti”, istakao je Rakočević.

Evocirajući uspomene  na Bukala Vojinovića, Rakočević je kazao da se  sa košarkom upoznao još u Osnovnoj školi “Dušan Korać”, a da se kao talentovani košarkaš afirmisao u Gimnaziji, kod profesora i trenera Ramiza Stanića.

“Kao izuzetan košarkaš više od 10 godina igrao je za KK Jedinstvo, a prvotimac je postao sa samo 14 godna. U njegovoj generaciji igrali su Mišo i Svetislav Bakić, braća Ivanović, Duško i Nebojša, Tarzan Milošević, Milovan Novović, Velibor-Pirto Korać. Bila je to jedna od najboljih generacija u kojoj je tada mladi Veselin stekao punu afirmaciju”, kazao je Rakočević.

Napomenuo je i da je Vojinović nastupao i za tim Vojvodine, kada je u Novom Sadu studirao Fakultet fizičke kulture.

“I tamo je imao uspješnu karijeru, ali se poslije studija vratio u rodno Bijelo Polje”, napomenuo je Rakočević.

Po završetku igračke karijere, Bukalo je bio trener – pedagog mlađim kategorijama, a kasnije je postizao i odlične rezultate sa seniorskom ekipom.

“Afirmisao se i kao direktor škole u Kanjama, a kasnije je bio i direktor Centra za sport i rekreaciju, tako da je i u društvenom životu dao ogroman doprinos kao pedagog i uzorni rukovodilac”, kazao je na komemorativnoj sjednici sportski radnik, Uglješa Rakočević, napominjući da Bukalo potiče iz cijenjene sportske porodice, koja je dala vrhunske sportiste.

Kako je kazao, Bukalo se ostvario i kao porodični čovjek, a sa suprgom Lenkom ima sina Miloša i ćerku Jelenu.

“Bio je izuzetno socijalizovana ličnost, uvijek spreman za saradnju na sportskom i radnom polju. Posjedovao je visoke moralne, ljudske i drugarske osobine. Bio je rado tražen u društvu zbog svoje vesele prirode i doborčinstva, a za svoj pregalački rad dobio je brojna društvena i sportska priznanja”, naveo je Rakočević.

Istaknuti sportski radnik Veselin - Bukalo Vojinović  preminuo je juče iznenada  u u 66. godini, a biće sahranjen danas na gradskom groblju u Nikoljcu, u 14 časova.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE