Dječački san pretvorio u porodični posao

Bjelopoljac Ilija Rmandić dobitnik je specijalnog priznanja za unapređenje turističke ponude našeg grada i kreiranje novog turističkog proizvoda - jahanje na konjima.

Njemu je ta nagrada uručena na nedavnoj svečanoj dodjeli plaketa i zahvalnica najboljima u turizmu i ugostiteljstvu u 2019. godini.

Ljubav prema konjima rodila se još u dječačkim danima, a Rmandić je danas pretočio u porodični posao.

Iako je radio širom Crne Gore, Srbije, ali i Rusije, ljepota i tišina Vraneške doline i Pavinog Polja, “vukle” su ga natrag u rodno mjesto, gdje sada i živi, daleko od gradske buke i gužve.

U razgovoru za Radio Bijelo Polje, Ilija Rmandić kaže da je uz konje i odrastao, te da je ljubav prema njima svakog dana rasla.

“Dok sam sa tetkom kao dijete čuvao ovce uvijek smo vodili i konja kojeg sam često jahao, jer je tetki bilo žao da idem pješke i da se umaram.  Od tada pa do danas mnogo toga se i nije promijenilo, jer su konji i dalje moja velika ljubav, strast, ali i prijatelji. Upravo je i ta ljubav prema konjima dobrim dijelom uticala na to da  se vratim na selo i počnem da živim nekim mirnijim životom”, ispričao je Rmandić.

Kako kaže, u Pavinom Polju je našao svoj mir i slobodu, a kad uzme i pojaše svog miljenika Groma, e to je posebna priča.

“Tada sav umor nestaje i dok jurimo u galopu nema srećnijeg od mene”, ističe Ilija.

Turizmom se bavi već četiri godine, a kako je rekao, srećan je jer je uspio da spoji zadovoljstvo i posao.

“Trebalo je dosta vremena da donesem tu odluku, jer sam znao da to traži dosta odricanja i zahtijeva mnogo vremena. Plašio sam se da neću uspjeti, zbog ostalih poslova koje imam na svom gazdinstvu, ali sam ipak uspio i srećan sam zbog toga, drago mi je što ljubav prema konjima I jahanju mogu da podijelim sa drugim, što ljude mogu da naučim da jašu i da im priuštim nezaboravnu avanturu u prirodi”, naglasio je Rmandić.

Sada ima 15 konja, a organizuje rekreativna i avanturistička jahanja.

“Radim jahanja od par sati, dnevna i višednevna. Gosti dolaze sa svih strana svijeta i tako me uvijek obraduje neko novo poznanstvo, bilo da su to stranci ili ljudi sa naših prostora. Svi se oduševe prirodnim ljepotama ovog kraja,  a kada jašu konje kroz šume i prostrane livade ushićenju nema kraja”, ispričao je Ilija.

Rmandić je učesnik više galopskih trka i daljinskih jahanja, a sa gotovo svakog takmičenja vratio se sa medaljom.

“ Isao sam na trke izdržljivosti na kojima se prelaze veće distance 30-40-60 čak i preko 100 kilometara, jer ide po etapama. Osvajali smo moji ljubimci i ja i prva mjesta i to više puta, a I kada nijesmo bili pobjednici, našli bi se među najboljima. Prošle godine sam se iz Nevesinja i Bileće vratio sa peharom i osvojenim drugim mjestom u Galopskim trkama, što je rezultat na koji sam takđe jako ponosan”, naveo je Rmandić.

Svi zaljubljenici u konje i prirodu, svi oni koji žele nezaboravnu avanturu, Rmandića mogu kontaktirati putem fb profila “Na Konjima Kroz Prirodu”.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: privatna arhiva

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE