Finansijska održivost najveći problem nevladinih organizacija (video)

U cilju unapređenja kapaciteta nevladinih organizacija danas su u Bijelom Polju održane konusltacije sa predstavnicma NVO sektora, koji su govorili o potrebama i problemima sa kojima se suočavaju u radu.

Konsultacije su organizovane u okviru projekta Resursni centar za organizaciju civilnog društva, koji realizuje Centar za razvoj nevladinih organizacija ( CRNVO), a u cilju kreiranja kvalitetnog plana i programa obuka za narednu godinu.

Izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija, Ana Novaković, kazala je da je riječ o projektu koji podrazumijeva aktivnosti u gavnom gradu Podgorici, ali i na lokalnom nivou, odnosno u četiri opštine.

„Naša želja je da ovaj projekat maksimalno stavimo u funkciju i da nam, u ovom slučaju nevladine organizacije sa sjevera, kažu koje su njihove najveće potrebe, od onih elementarnih, osnivanja i registrovanja udruženja, do toga koje bi obuke i vrsta edukacije u narednoj godini njima bila najpotrebnija, kako bi ostvarili svoju misiju i ciljeve“, kazala je Novaković.

Na osnovu aktuelnih podataka o stanju u civilnom društvu, na osnovu kojih je i kreiran ovaj projekat, najveći problem nevladinih organizacija je finansijska održivot.

„Nažalost ti podaci iz godine u godinu se i ne mijenjaju puno, a potrebe se odnose na finansijsku održivost. Jer i sredstva iz lokalnih samouprava, ali i sa nivoa ministarstva nijesu dovoljna i nijesu u dovoljnoj mjeri prepoznate potrebe i projekti ovih organizacija. Tako da su nam uvijek potrebne obuke za pisanje projeketa, finansijsko upravljanje, strateško određivanje organizacija, ali i javnog zastupanja, jer puno organizacija zna šta su problemi, čuju to od građana, ali još uvijek nemaju vještine kako da na pravi način formulišu inicijativu i podnesu nekoj nadležnoj instituciji. Upravo su to uglavnom obuke koje smo i do sada organizovali, pa vjerujem da će se mnoge i ponoviti, ali se nadam da će se i neke nove pokazati u dijelu organizacija sa sjevera“, istakla je izvršna direktorica Centra za razvoj nevladinih organizacija, Ana Novaković.

Ipak, kako je dodala, sama edukacija nije dovoljna.

„Ona je samo početak, kako bi najbolje što možemo pisali projekte, ali odluke vezane za kompletnu politiku finansiranja na centralnom nivou zavise od vlade, a na lokalnom od lokalne smouprave. Mi smo puno puta našim kolegama iz lokalnih samouprava pomagali u podnošenju inicijativa da se sredstva koja se na lokalnom nivou opredjeljuju za projekte zaista povećaju i da iznose minimum 1 % od tekućeg budžeta. Samo je jedna opština usvojila to - Kotor, ali u poslednjih nekoliko dana čujemo da će oni ipak ta sredstva prepoloviti. Tako da nijedna opština za sada nije izašla u susret inicijativi više od 100 nevladinih organizacija, jer možete imati sjajne ideje i projekte, ali sredstva su ograničena, a ona ne zavise od nas u nevladinom sektoru“, podvukla je Novaković.

Ona je poručila da će nastaviti proaktivno da djeluju u odnosu na lokalnu samoupravu, kako bi paralelno sa jačanjem kapaciteta, radili i na povećanju sredstava koje se opredjeljuju za nevladine organizacije.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE