Izložba “Dove il sì suona – Viaggio attraverso la lingua italiana” otvorena u Gimnaziji “Miloje Dobrašinović”

Ambasador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, danas je u Gimnaziji “Miloje Dobrašinović” otvorio izložbu o istoriji italijanskog jezika, koju je Udruženje „Dante Alighieri“ u Rimu osmislilo pod nazivom “Dove il sì suona – Viaggio attraverso la lingua italiana”.

“Izložba, koja je doživjela zapažen uspjeh u Italiji i inostranstvu, predstavlja svojevrsnu panoramsku šetnju kroz italijanski jezik i prikazuje nastanak italijanskog jezika iz latinskog, te njegove dalje razvojne faze sa ključnim ličnostima kao što su bili Dante, Petrarka i Bokačo. Naziv izložbe potiče iz stiha iz Danteovog “Pakla”, kojim Dante upućuje upravo na Italiju, odnosno, na mjesto gdje se upotrebljavi riječ si, odnosno  da.  Iz te toskanske raskrsnice, pozivajući se i na druge italijanske tradicije, italijanski jezik je tada pronašao u čuvenom Aleksandru Manssoniju poslednjeg aranžera”, istakao je ambasador Zelioli.

Izložba, koju je u Crnoj Gori priredila Ambasada Italije, sastoji se od četrdesetak skladno oblikovanih panoa koji obrađuju pojedine teme koje se odnose na italijanski jezik.

Podsjećajući da je italijanska ambasada prošle godine, u saradnji sa italijanskom kompanijom “Terna” svim  crnogorkim školama u kojima se izučava italijanski jezik poklonila novi didaktički softver, ambasador Zelioli  danas je menadžmentu Škole uručio  još moderniju nastavnu biblioteku koja će obogatiti ili upotpuniti postojeću  biblioteke.

Srdačnu dobrodošlici visokom italijanskom gostu uputio je direktor Gimnazije “Miloje Dobrašinović”, Nebojša Rovčanin, koji je istakao da danas ne dočekuju samo nekog ko predstavlja državnog opunomoćenika susjedne nam zemlje, već prije svega emisara koji reprezentuje kulturu, koja je ugrađena u temelje  evropske i svjetske civilizacije.

“Evropu kojoj svjedočimo nemoguće je zamisliti bez onoga što je dala Italija, a dala je mnogo, toliko mnogo da se evropska kultura a smamim tim i obrazovni identitet ne mogu zamisliti bez nje”, naglasio je Rovčanin.

Današnja izložba o istoriji  italijanskog jezika organizovana je u sklopu obilježavanja 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Italije I crne Gore.

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE