Dr Šehović - Medenica: Oralna higijena obavezna od prvih mjeseci života bebe (video)

Svijest o značaju  oralnog zdravlja za opšte  zdravlje pojedinca još uvijek nije na zavidnom nivu, a karijes je najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90 posto cjelokupnog stanovništva.

Oralnu higijenu treba započeti već u prvim mjesecima života, a ne treba potcjenjivati važnost mliječnih zubića za kasniji razvoj djeteta, iako nemali broj roditelja smatra da oni ne igraju značajnu ulogu, jer ih vremenom zamenjuju stalni zubi, kaže dr Amela Šehović-Medenica, specijalista dentalne higijene, gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje.

“Oralno zdravlje beba je važno, tako da već u prvim danima po izlasku iz porodilišta treba početi sa brisanjem bebinih usta, nepca i desni poslije hranjenja. U tu svrhu mogu se koristiti vlažne sterilne gazu ili, pak, specijalno dizajnirani naprstak. Sa pojavom prvih zuba oralna higijena kod djece zahtijeva dodatnu pažnju. Umjesto gaze koristi se manja, mekana četkica, a dijete se postepeno navikava na pranje zuba. Oralna higijena kod djece podrazumeva i prvu posjetu stomatološkoj ordinaciji, kada će stomatolog provjeriti kako napreduju zubi mališana i dati savjete za dalju njegu. To je  i odlična prilika da se spriječi strah od stomatologa kod djece”, naglašava dr Šehović-Medenica.

Dr Šehović-Medenica podsjeća da su mliječnii zubi ključni za razvoj vilice i formiranje stalnih zuba. Ukoliko se na njima razvije karijes, infekcija se može prenijeti kasnije na stalne zube, dovodeći do brojnih nepravilnosti zubnog niza, pa i gubitka zuba.Takođe, mliječni zubi utiču na pravilan govor, čuvaju prostor za kasnije stalne zubiće. Dijete koje ima sve zubiće emocionalno je  stabilnije nego djeca koja se ne osmjehuju i ne smiju da prikažu svoje zube”, ističe dr Šehović-Medenica.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja” biće emitovana na programu Radija Bijelo Polje od 20:15 časova

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska relaizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE