Martinova i Andrijina humana misija nastaviće da živi (video)

U želji da ostvari san svog djeteta, da produži njegovu humanu misiju, majka preminulog Martina, Ivana Šćekić, odlučila je da osnuju nevladinu organizaciju „Zagrli srcem Martin i Andrija“.

Ova humanitarna nevladina organizacija povezala je dvije majke, dvije porodice, ali i ujedinila društvo, kako bi zajednički  pomogli djeci oboljeloj od kancera, kao i njihovim porodicama.

Gostujući u emisiji „Šta može NVO“, Radija Bijelo Polje, Šćekić je kazala da joj je trebalo vremena i hrabrosti da se odluči na ovaj korak, ali da je to učnila zbog svog sina i djece kojima je pomoć potrebna.

„Ja sam majka dječaka koji se liječio od ove bolesti i koji nažalost nije uspio u toj borbi. Ali svi koji su ga poznavali, znali su da je on bio vedar dječak, širokog osmijeha i pun života. Bio je talentovani košarkaš, ali i veliki humanista. Sve je radio srcem, pomagao starima i nemoćnima, volontirao u Dnevnom centru „Tisa“ i Domu starih. Kada je krenuo u borbu sa ovom opakom bolešću, njegov vedar duh i osmijeh nijesu ga napuštali nijednog trenutka. Uvijek je on bio taj koji je hrabrio i ulivao nadu i pomogao ostalim da se osjećaju bolje. Da bih nastavila na neki način njegovu priču i njegov život odlučila sam da osnujem ovu organizaciju i to zajedno sa Dijanom Jelenić iz Danilovgrada, majkom preminulog Andrije“, ispričala je Šćekić.

Kako je kazala, udruženje „Zagrli srcem Martin i Andrija“ osnovano je sa ciljem da pomogne djeci oboljeloj od kancera i njihovim roditeljima, kao i djeci koja su se izliječila i roditeljima djece koja, nažalost, nijesu uspjela da dobiju životnu bitku.

„A da bi uspjeli u tome, da bi ujedinili naše snage i povezali naša tri anđela, odlučili smo da potpišemo memorandum o saradnji sa NVO „Zagrli srcem Nikola Vulinović“ iz Stare Pazove. Mi smo prošli kroz te najteže trenutke života, znamo koliko je nama i našoj djeci bilo teško i zato želimo da pomognemo drugima, da im bar na neki način, u skladu sa našim mogućnostima, olakšamo ovu borbu“, navela ja Ivana Šćekić.

Ona je kazala da je jako teško ako u tim trenucima nemate podršku, te da će zato pokušati da obezbijede kako finansijsku, tako i psiho-socijalnu pomoć oboljeloj djeci i njihovim porodicama.

„Iako Crna Gora obezbjeđuje adekvatnu zdravstvenu zaštitu djeci, u nekim slučajevima oni se upućuju na dalja liječenja u zemlje regiona. Jako je teško kada odete u nepoznatu sredinu, ne poznajete ljekare, nemate smještaj, ne znate kako da dođete do nekih ljekova koji su neophodni vašem djetetu, dakle, potrebna je svaka vrsta pomoći. Mi smo već u ovom trenutku spremni da pomognemo oko prevoda dokumentacije, rehabilitacije nakon lliječenja, a u okviru našeg udruženja imamo i dva psihologa. Rad psihologa sa djecom je u tim trenucima jako važan, kako bi se oni ohrabrili da nastave sa liječenjem, da ne posustanu, tako da smo tu da im pružimo i taj vid pomoći, ne samo njima, već i roditeljima“, rekla je Šćekić ispred udruženja „Zagrli srcem Martin i Andrija“.

Šćekić je kazala da planiraju da uspostave saradnju i sa nekim apotekama u Crnoj Gori, kako bi djeci oboljeloj od kancera besplatno obezbijedili neke ljekove koji su im neophodni, a cilj im je i da uspostave saradnju sa Ministarstvom zdravlja, Centrom za socijalni rad, Fondom za zdravstvo, domovima zdravlja i bolnicama, kako djeca ne bi čekala na preglede.

Njihova želja je i da omoguće školovanje djeci koja su na bolničkom liječenju.

“Taj vid nastave se sprovodi za oboljelu djecu iz Srbije, a i mi ćemo u nekom narednom periodu pokušati da stupimo u kontakt sa Ministarstvom prosvjete, da im iznesemo naš prijedlog i nadamo se da će imati razumijevanja”, rekla je Šćekić.

Pored toga, u saradnji sa NVO “Zagrli srcem Nikola Vulinović“ iz Stare Pazove, djeci koja su se izliječila pokušaće da obezbijede rekreativna druženja na moru i planinama.

Šćekić je kazala da su za manje od mjesec od osnivanja ovog udruženja uspjeli da uspostave saradnju sa Dječjim hematoonkološkim odjeljenjem u Podgorici i da obezbijede donaciju u vidu knjiga i slikovnica za djecu koja se trenutno nalaze na liječenju.

“A u razgovoru sa doktorkom Kavarić i doktorkom neonatologije dobili smo informaciju da su u ovom trenutku neophodni aparati špric pumpa i baby heler na dječijoj neonatologiji. Pa pozivamo i sve naše sugrađane da nam se priključe I da nam pomognu u akciji za kupovinu dvije špric pumpe, odnosno injektomata i četiri beby helera”, kazala je Šćekić, napominjući da se novac može uplatiti na žiro račun  530-0000000028474-48.

Ona je kazala da je za 18. decembra zakazano plesno humanitarno veče, koje organizuje Forum žena SD Danilovgrad, a sav prikupljeni novac će biti namijenjen za nabavku pomenutih aparata.

“Snagu za sve ovo mi je dao moj sin, znam da je on, ma gdje bio, moja podrška i snaga, uz podršku porodice, supruga i ćerke”, poručila je Šćekić.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE