Osobe sa invaliditetom da budu aktivni i ravnopravni učesnici u saobraćaju (video)

U cilju smanjenja stepena diskriminacije osoba sa invaliditetom u oblasti saobraćaja, nevladina organizacija “Bjelopoljski demokratski centar” započela je realizaciju projekta “Put bez barijera”.

Ovim projektom NVO Bjelopoljski demokratski centar  želi da unaprijedi položaj osoba sa invaliditetom i da pokuša da dođe do konkretnih rješenja, mjera i radnji, koje će OSI  učiniti aktivnim i ravnopravnim učesnicima u saobraćaju.

“Ne samo u Bijelom Polju, nego i u cijeloj Crnoj Gori, postoje brojne barijere u oblasti infrastrukture kada je saobraćaj u pitanju. Danas smo pozvali i mlade, kako bi ih edukovali o ovom problemu, kako bi i oni dali doprinos da osobe sa invaliditetom budu bezbjedne kao učesnici u saobraćaju”, kazao je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra, Zdravko Janjušević.

On je dodao da je u okviru projekta planirano niz aktivnosti, kako bi se na adekvatan način došlo do mogućih rješenja ovog problema, koji je prije svega infrastrukturne prirode.

“Planiramo da sprovedemo istraživanje koje će dati impute na koji način da se krene u planiranje uređenja prostora”, kazao je Janjušević,  dodajući da će na taj način biti otklonjene sve barijere sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, kao aktivni učesnici u saobraćaju.

“Nije u pitanju samo horizontalna, već i vertikalna saobraćajna signalizacija, odnosno pješački prelazi i pristupni putevi, koje koriste OSI”, naveo je  je izvršni direktor Bjelopoljskog demokratskog centra.

Janjušević je rekao da su u okviru projekta“Put bez barijera” izradili i edukativni materijal, koji će biti dostupan ne samo preko njihovog veb sajta i društvenih mreža, već će doći do svake osobe sa invaliditetom koja bude zainteresovana da se uključi u rješavanje problema saobraćajne infrastrukture.

On je naglasio da započeti projekat predstavlja novost kad su u pitanju nevladine organizacije u dijelu rešavanja problema invalidnih lica u saobraćaju.

 Na današnoj tribini su se čuli prijedlozi srednjoškolaca o tome šta treba uraditi da se OSI osjećaju bezbjednije u saobraćaju.

“Ovaj projekat detektuje mnogobrojne probleme koje treba rešavati. U tom smjeru ćemo nastaviti sa aktivnostima da planiranjem uređenja prostora na lokalnom nivou uklonimo određene barijere”, zaključio je Janjušević, dodajući da je predavač bio profesor Radivoje Bogavac.

Projekat “Smanjenje stepena diskriminacije OSI u oblasti saobraćaju - “Put bez barijera!” finansira  Ministarstvo saobraćaja i pomorstva finansira.

 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE