Za projekte zapošljavanja OSI izdvojeno 1,5 miliona eura

Javni poziv za finansiranja projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, čija je ukupna vrijedsnost 1.500.000,00 eura biće otvoren do 23. februara, saopšteno je na današnjoj prezentaciji tog poziva, održanoj u hotelu “Franca”.

Cilj poziva, koji je raspisao Zavod za zapošljavanje Crne Gore, jeste unaprijeđenje profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom na teritoriji Crne Gore, istakla je danas savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju, Gracijela Rakonjac.

“Takođe, ovim javnim pozivom želimo da utičeno na prevenciju socijalne isključenosti lica sa invaliditetom, da omogućimo povećanje stručnih i radnih kvalifikacija lica sa invaliditetom, kao i brže uključivanje u radne i društvene procese, da doprinesemo povećanju stepena uključenosti žena sa invaliditetom na tržištu rada, otvaranju novih radnih mjesta za lica sa invaliditetom, ali i da utičemo na podizanje svijesti javnosti, a prije svega poslodavaca, o radnim kapacitetima lica sa invaliditetom, kao i o mogućnostima i benefitima zapošljavanja ovih lica”, navela je Rakonjac.

Savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju saopštila je da pravo  učešća imaju pravna i fizička lica koja u okviru svojih konstitutivnih akata ili akata projektnih partnera imaju jasno definisanu aktivnost koju predlažu u projektu.

“Međutim, zbog ograničenja propisanih Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, sredstva koja se dodjeljuju ovim javnim pozivom se ne mogu koristiti za finansiranje projekata u kojima se, kao podnosioci prijave ili projektni partneri, pojavljuju sledeća pravna lica: organi državne uprave, organi lokalnesamouprave, organi lokalne uprave, javna preduzeća, javne ustanove i državni fondovi. Izuzetno od ovog ograničenja ova pravna lica mogu biti uključena u projektne prijave kao druga lica koja učestvuju u projektu – podugovarači”, pojansila je Rankonjac.

I ovaj Javni poziv usmjeren je ka licima sa invaliditetom kojima je status utvrđen propisima iz oblasti obrazovanja, licima sa invaliditetom kojima je status utvrđen u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju ili o boračko - invalidskoj zaštiti, kao i osobama koje su ostvarila status lica sa invaliditetom na osnovu rješenja nadležne komisije za profesionalnu rehabilitaciju Zavoda.

Kako su danas saopštili predstavnici Fonda za rehabilitaciju ZZCG očekuju da će najmanje 180 lica sa invaliditetom biti uključeno, a da će 60% učesnika biti zaposleno u toku trajanja projekata najmanje  i da će biti realizovano najmanje 30% projekata koji za rezultat imaju zapošljavanje nakon projekta najmanjedva lica sa invaliditetom, u najkraćem trajanju od šest mjeseci.

Načelnica Fonda za rehabilitaciju, Enesa Rastoder, podvukla je danas da je objavljivanjem ovog poziva Crna Gora još jednom pokazala da uvažavajući smjernice i direktive međunarodnih organizacija i Evropske unije, izgrađuje inkluzivni sistem u kojem će lica sa invaliditetom imati jednake mogućnosti i ravnopravne uslove za uključivanje u sve sfere društvenog života.

“Tako i u oblasti zapošljavanja stvara neophodne uslove za realizaciu programa profesionalne rehabilitacije, aktivne politike zapošljavanja  i dodjele subvencija, a u cilju povećanja njihove zapošljivosti  i prilagodlivosti na tržištu rada”, kazala je Rastoder, napominjući da je za realizaciju programa zapošljavanja, pored Zavopda, neophodno uključivanje i drugih društvenih subjekata, kako iz civlnog, tako i iz privatnog sektora.

Programom rada i budžetom Zavoda za 2018. godinu za potrebe finansiranja projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom obezbijeđeno je 3.000.000,00 eura, ali ovim Javnim pozivom opredijeljena su sredstva u iznosu od million i po eura.

“Zbog ograničenja Zakona o finansiranju političkih partija određena pravna lica ne mogu aplicirati za ovaj poziv, tako da ćemo u narednom periodu  kreirati i objaviti jo jedan,  kako bi omogućili da se sva sredstva opredijeljena z aovu namjenu iskoriste do kraja 2018. godine”, objasnila je Rastoder.

Motivisani pozitivnim iskustvo Udruženje oboljelih od multiple skleroze konkuriće će projektom i na ovaj Javni poziv, kazala je predsjednica tog udruženja, Lidija Guberinić.

“Zavod za zapošljavanje je uvijek bio tu da nam pruži ne samo finansijsku, već i savjetodavnu pomoć. Ovi javni pozivi su od ogromnog značaja za nevladine organizacije i osobe sa invaliditetom, zahvaljujući njima jačamo naše kapacitete, stičemo nova znanja i iskustva, a utičemo i na smanjenje stope nezaposlenosti OSI”, kazala je Guberinić, ističući da će zavreštku novog projekta zaposliti dvije osobe sa invaliditetom.

Iako je od novembra 2014. godine pa do danas Zavod objavio pet javnih poziva za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, ukupne vrijednosti 7,5 miliona eura, prostora za napredak u ovoj oblasti još uvijek ima, s obzirom  da stopa nezaposlenosti ovih lica imaju tendaciju rasta.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič, Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE