Od sjutra obavezna upotreba zimske opreme (video)

U Crnoj Gori će od sjutra biti obavezna upotreba zimske opreme za vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda ili poledice, saopštili su za Radio Bijelo Polje Dalibor Jeremić i Željko Rovčanin iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje.

Gostujući u emisiji “Aktuelno”, Radija Bijelo Polje, oni su naveli da je Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisano šta obuhvata zimska oprema za putnička i teretna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 hiljada kilograma.

„Ona obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima, ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka, ili pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka“, kazali su Jeremić i Rovčanin.

Pored zimske opreme koja je navedena, kako su istakli, za lake autobuse, teške autobuse, srednje teretno vozilo i teško teretno vozilo obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje su kazali da dubina šare na gazećoj površini pneumatika ne smije biti manja od četiri milimetra.

Oni su dodali da se za pojedine vrste i kategorije vozila na određenom putu ili dijelu puta, u određeno vrijeme, obaveza upotrebe zimske opreme može utvrditi bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi.

„Vremenski period i put, odnosno djelove puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme i kategorije vozila za koja je obavezna upotreba zimske opreme, naredbom propisuje Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) po prethodno pribavljenom mišljenju organa državne uprave nadležnog za poslove saobraćaja“, objasnili su Dalibor Jeremić i Željko Rovčanin iz Centra bezbjednosti Bijelo Polje.

Oni su istakli da nije tačno da se na vozilima koja učestvuju u saobrćaju na putevima u Crnoj Gori moraju posjedovati sva četiri pneumatika za zimsku upotrebu.

Naredbom o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna zimska oprema, koja će važiti u periodu od 15. novemnbra 2019. do 31. marta.2020.godine, precizno su navedeni putevi, odnosno djelovi puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme za motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi, što znači da na gradskim saobraćajnicama i pojedinim putnim pravcima, nije obavezno korišćenje zimske opreme, ukoliko nijesu zimski uslovi na putu, odnosno, nema snijega, leda i poledice.

Jeremić i Rovčanin su napomenuli da su Predlogom novog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima, koji se još uvijek nalazi u Skupštinskoj proceduri, predviđene izmjene i u ovoj oblasti, a da će, kada on stupi na snagu, javnost biti blagovremeno obaviještena.

“Imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, te da na putevima u Crnoj Gori još uvijek nijesu zimski uslovi, službenici saobraćajne policije će u narednom periodu, dok se meteo uslovi ne promijene, kroz preventivne aktivnosti upozoravati vozače na obaveznost posjedovanja i korišćenja zimske opreme”, kazali su policijski službenici, Dalibor Jeremić i Željko Rovčanin, gostujući u emisiji “Aktuelno”, Radija Bijelo Polje.

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE