Saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i održivog razvoja ključna za regionalnu koheziju (video)

Saradnja u oblasti kulture, obrazovanja i nauke, kao i održivog razvoja, najbolji je put ka jačanju susjedskih odnosa i regionalne kohezije, smatra menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan (WBF), Ksenija Vukmirović.

Upravo su te tri oblasti u fokusu trećeg javnog poziva koji je raspisala ta međuvladina regionalna organizacija, a koji je namijenjen svim neprofitnim organizacijama koje su spremne da sarađuju i daju svoj doprinos uspostavljanju kvalitetnijih veza između članica WBF-a.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Radija Bijelo Polje, menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan, Ksenija Vukmirović, kazala je da osim te tri ključne oblasti - kultura, obrazovanje i nauka, održivi razvoj, postoje i prožimajuće oblasti, mladi, politike mladih, mediji i mediska pismenost, sloboda govora, evropske integracije i pomirenje u regionu.

“Mi smatramo da u našem regionu imamo mnogo zajedničkih stvari, a malo onih koje nas razdvajaju, tako da vjerujemo da su upravo ove tri oblasti one koje nas najviše povezuju, jer imamo sličnu kulturu, kulturnu baštinu, istoriju, samo je posmatramo iz drugačijeg ugla. Zato želimo da podržimo projekte iz oblasti kulture koje će naše veze dodatno ojačati. Što se tiče obrazovanja, mi imamo veliki potencijal, ali treba više raditi na mobilnosti i studenata i profesora, kako oni ne bi išli van granica regiona na dodatana usavrašavanja i edukacije. Takođe, održivi razvoj svakako je jedna “trendi” tema, ali zaostajemo za Evropom u polju inovacija, tako da kada ujednimo snage, mislim da ćemo mnogo više moći da uradimo u ovom pravcu”, istakla je Vukmirović.

Ona je istakla da je jedan od glavnih uslova da u jednom projektu budu minimum tri organizacije.

“Da bi aplikacija bila uspješna glavni aplikant mora imati minimum dva partnera iz regiona, dok gornji broj partnera nije ograničen”, kazala je Vukmirović.

Menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan (WBF) saopštila je da mogu aplicirati sve neprofitne organizacije.

“Kod nas može aplicirati svaka organizacija ili institucija koja je pravno lice u zemlji iz koje dolazi. Tako da osim nevladinih orgnaizacija, projektne prijedloge mogu poslati i javne ustanove, škole, institucje kulture, biblioteke, omladinske organizacije, udruženja studenata ili mladih preduzetnika, farmera, ali važno je da cij organizacije nije profit, već da se bave javnim dobrom”, rekla je Vukmirović.

Kako je dodala, posebno žele da podrže mlade organizacije i institucije, koje  nemaju previše šansi da apliciraju za neke veće fondove.

“Ali svakako da je najavžnije da su projekti što kreativniji i da zaista mogu povezati region”, naglasila je ona.

Vukmirović je napomenula da je ukupna vrijednost granta 250 hiljada eura.

“Maksimalni iznos kojim možemo finansirati jedan projekat je 12 hiljada eura, odnosno, mi podržavamo 80 % od ukupnog predloženog budžeta, a svakako da smo tu da pomognemo onima koji imaju i druge donore”, kazala je menadžerka programa u Fondu za Zapadni Balkan.

Gostujući u emisiji “Šta može NVO”, Vukmirović je istakla da je WBF međuvaldina organizacija, osnovana sa ciljem da poveže region.

“Mi nijesmo neki strani donator i ne namćemo strane interese, već upravo interese našeg regiona”, poručila je Vukmirović.

Podsjetimo, treći javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga biće otvoren do 10. decembra, a zadnji rok za slanje aplikacije je 17 časova.

AUDIO SNIMAK EMISJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE