Mitropolit Aristarh: Snaga svakog naroda je u jedinstvu i duhovnosti

Snaga i jedinstvo svakog naroda, njegova moć da odgovori svim izazovima koji se pred njega postavljaju, odlikuje se prije svega duhovnom snagom, a vrh duhovnog rasta je svetost,  poručio je večeras mitropolit Kemerovski i prokopijevski Aristarh.

On je u svojoj besjedi na Svetosavskoj akademiji, održanoj u čast prvog Arhiepiskopa srpskog, Svetog Save, u bjelopoljskom Sportskom centru „Nikoljac“, istakao da su sveti podvižnici ujedinjavali, da ujedinjuju i da će ujedinjavati sve narode.

„Podvig svetaca ima trajni značaj. Snaga svetosti pobjeđuje ponudu protiv božanskih zakona. Bez vraćanja istinistim vrijednostima, čijije ideal svetost, naše društvo je ostati osuđeno. Ako naši narodi u našim zemljama imaju budućnost, onda je ona samo u pratnji Istine i vjernosti koju su otkrili naši svetitelji. Zato, neka Gospod pomogne svima da ponesu svoj krst i vrše svoje služenje u korist naših crkava i naših naroda“, kazao je mitropolit Kemerovski i prokopijevski Aristarh.

Pozdravno slovo na večerašnjoj, 25. Svetosavskoj akademiji, koja je ove godine okupila oko tri hiljade vjernika, održao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Čestitajući  svenarodni praznik, koji slavi srpskog prosvetitelja i učenika Svetog Savu, vladika Joanikije je napomenuo da se ove godine obilježava i stota godišnica od stradanja ruskog cara Nikolaja II, koji je pokazao najveću samožrtvenu ljubav prema srpskom narodu, kao i njegove carske porodice svetih novomučenika Romanovih.

„Bratska i voljena Rusija vratila se Svetom caru Nikolaju mučeniku, vratila se sebi i podigla se, to nas raduje, jer to mnogo znači za sve slovenske i pravoslavne narode“, kazao je vladika Joanikije, pozdravljajući ruskog mitropolita Kemerovskog i prokopijevskog Aristarha, kao i sve goste iz Rusije.

Joanikije je pozdravljajući sve prisutne, izrazio posebnu zavalnost  i Opštini Bijelo Polje, kao i njenom dosadašnjem predsjedniku Aleksandru Žuriću, za svesrdnu podršku organizaciji Svetosavske akademije.

Ovogodišnju vjersku manifestaciju upotpunio je i bogat kulturno-umjetnički program, u kojem je učešće uzeo crkveni hor „Sveti Nikola“, hor Kemerovske mitropolije, glumac Radivoje-Raša Bukvić, narodni guslar Boško Vujačić, KUD „Tekstilac“, kao i operska pjevačica Tijana Blečić u pratnji profeora muzike Slobodana Bogdanovića.

Svetosavsku akademiju svojim prisutvom su večeras uveličali i predstavnici Vlade Srbije, diplomatskog kora akreditovanog u Crnoj Gori, predstavnici Opštine Bijelo Polje, predstavnici iz susjednih opština, kao i ličnosti iz političkoh i javnog života naše zemlje i okruženja.

Večeras je upućen i poziv svim vjernicima da 1. februara, u 16 časova, u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla, dočekaju krst, epitrahilj i patericu Svetog Save.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE