Građani odlučni da zaštite rijeke

Iako je Vlada Crne Gore donijela juče odluku da otpočne pregovore o sporazumnom raskidu ugovora o gradnji mini elektrane na rijeci Bistrici, danas je u Bijelom Polju održan skup građana, koji su još jednom poručili da će učiniti sve da zaštite rijeke.

Denis Mekić iz Građanske inicijative „Za spas Bistrice“ , kazao da je ta Vladina odluka  pobjeda građana  i pokazatelj da su zajedničkim snagama uspjeli da sačuvju Bistricu.

„Ali mi se ovdje ne zaustavljamo, jer naš moto je „Za naš grad, za naše rijeke“. Tražimo trajan moritorij za zaštitu Bistrice, da nikada više nikom ne padne na pamet da profitira uništavajuću našu prirodu“, poručio je Mekić.

Svjesni, kako kaže, posljedica izgradnje mini hidro elektrana, kao i toga koliko su devastirajuće za prirodu,  učiniće sve da zaštite i druge rijeke.

„Prije svega želimo da zaštitimo i rijeku Lještanicu. Takođe, danas iz Bijelog Polja tražimo od Vlade, ali i svih nadležnih organa, da zaštiti sve rijeke“, istakao je Mekić iz Građanske inicijative „Za spas Bistrice“.

Na današnjem skupu govorio je i Uglješa Prebiračević iz NVO „Bjelopoljski savez“, koji je zatražio od  odbornika lokalnog parlamenta da na prvoj narednoj redovnoj sjednici donesu odluku o zabrani bilo kakva gradnje na vodotoku rijeke Bistrice i svih vodotoka opštine Bijelo Polje.

„Tražimo i da se iz prostornog plana izbriše ona oznaka koja se odnosi na mini centrale i hidro centrale i da to pošalju nadležnom ministarstvu. To su dužni građanima i tek o da ćemo biti sigurni da smo pobijedili i da smo sačuvali naše bisere“, poručio je Prebiračević.

Speleolog Željko Madžgalj takođe je podržao današnji skup i  pozdravio odluku Vlade.

„Mi smo svjedoci da je prethodni koncesionar ostavio veliku devastaciju i svi  smo na neki način ljuti kako izgleda tih nekih 5 km od Bistrice do manastira Podvrh. Kao da se investitor trudio da što više uništi, a ne da što više sačuva“, rekao je Madžgalj.

On je istakao da se već mnogo toga uradilo na valorizaciji pećine nad Vražijim firovima, Đalovića klisure i Bistričke doline, te da to dodatno obavezuje da se taj dio zaštiti.

„Veoma teško je u ovom slučaju da mini hidroelektrana gradi na istom području na kojem bi Bijelo Polje trebalo da razvija jedan od najboljih turističkih proizvoda u Crnoj Gori“, podvukao je Madžgalj.

Protiv izgrdanje hidroelektrane su i mladi, a kako je kazala Šejla Smakić, rijeke su najveće bogatstvo.

„Mi se zalažemo za očuvanje priorde i smatramo da su rijeke naše najveće bogatstvo, moramo da ih zaštitimo i očuvamo, a ne da ih uništavamo“, kazala je Šejla.

Današnji skup Bjelopoljaca podržali su i građani Plava, Andrijevice, Berana, kao i aktivisti sa Žabljaka, i Durmitora.

Autorka i foto: Sanja Čujović

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE