Bjelopoljski i novopazarski muzeji sarađivaće na polju umjetnosti i kulture (video)

Bjelopoljski muzej uspostavio je saradnju sa novopazarskim muzejom “Ras”, kojom je predviđena realizacija zajedničkih aktivnosti na polju etnologije, umjetnosti i književnosti, saopštio je danas direktor Muzeja Bijelo Polje, Željko Raičević.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Raičević je kazao da je ugovor o saradnji potpisan prilikom nedavne posjete muzeju “Ras”, tokom koje je i dogovoreno u kom smjeru će se ona razvijati.

“Mi smo bili inicijatori potpisivanja Ugovora o saradnji, jer smo i ranije imali odličnu komunikaciju sa kolegama iz Novog Pazara, kada je na čelu njihovog muzeja bio Ejup Mušović. Oni su odmah prihvatili našu ruku prijateljstva, jer imamo zajednički cilj, a to je unapređenje rada naših ustanova i popularizacija muzeja kao glavnih stubova kulture”, rekao je direktor bjelopoljskog Muzeja, Željko Raičević.

Sam Ugovor o saradnji, kako je naveo Raičević, podrazumijeva razmjenu programa koje organizuju muzeji, ali i razmjenu kadrova, iskustava, te mogućnost pokretanja prekograničnog projekta.

“Novopazarski muzej je jako sličan našem, ne samo po koncepciji stalne postavke, ne samo po zbirkama, već i po samoj zgradi i okolini muzeja. Imamo gotovo identčne etnografske zbirke, radimo na sličan način,  a imamo i skoro istu kadrovsku strukturu, tako da i njima i nama fale stručnjaci iz pojedinih oblasti, a prvenstveno arheolozi i konzervatori. Uvezivanjem i podrškom ćemo pokušati da bar na neki način riješimo te problemei rad učinimo kvalitetnijim”, kazao je Raičević.

On je istakao da Muzej Bijelo Polje ima kvalitetnu saradnju i sa ostalim muzejima, ne samo iz Crne Gore, već i okruženja.

“Zahvaljujući takvim oblicima sardanje i naš muzej uživa mnogo veći nivo poštovanja i uvažavanja nas kao institucije koja je prvenstveno u slu­žbi ču­va­nja i nje­go­va­nja tra­di­ci­je na­šeg Bijelog Polja”, podvukao je direktor bjelopoljskog muzeja.

Raičević je kazao da će i u narednom periodu raditi na razvijanju raznovrsnih programa u cilju zadovoljenju kulturnih potreba građana.

“Planiramo da realizujemo i projekat u saradnji sa gradskom bibliotekom, u okviru kojeg bi napravili jednu priču o najstarijim zanatima kojima su se bavili naši Bjelopoljci, a organizovaćemo i radionice za učenike osnovnih škola, kako bi ih direktno upoznali sa tom tematikom”, najavio je on.

Osvrćući se na program rada i redovne aktivnosti, Raičević je istakao da su i ove godine organizovane tradicionalne manifestacije - proljećni likovni salon “Bjelopoljsko likovno proljeće“, izložba dječijih radova, a obilježili su i “Noć muzeja”.

“Ozbiljnost i posvećenost rada naše institucije dokazana je i pokretanjem prve likovne kolonije "Slikari Lazovići", koja je svakako upotpunila likovno bogatstvo  Bijelog Polja i države Crne Gore”, dodao je Raičević.

On je istakao da će pored rješavanja pitanja kadrova i stručnjaka koji sui m potrebni, biti usmjereni i na rješavanje višegodišnjeg problema – rekonstrukcije zgrade.

“Ministar Bogdanović je prilikom posjete našem muzeju obećao pomoć od oko 100 000 eura, a Ministarstvo kulture je na sebe preuzelo izradu projekta rekonstrukcije. Projekat je završen, sada čekamo odobrenje od glavnog gradskog arhitekte, očekujemo da ćemo ga odbiti ovih dana. Ministar je kazao da će radovi početi, ali i da će biti završeni do kraja godine. Mislim da vremesnki uslovi to neće dozvoliti, ali najvažnije je da će konačno taj problem biti riješen”, zaključio je direktor Muzeja Bijelo Polje, Željko Raičević.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Dalibor Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE