Finansije najveći izazov u razvoju ženskog preduzetništva (video)

U Crnoj Gori trenutno ima oko 25 % vlasnica biznisa, a najveći izazov u razvoju ženskog preduzetništva jesu finansije, kazala je danas predsjednica Asocijacije poslovnih žena, Ljubica Kostić-Bukarica.

Tokom konferencije „Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo“, održane danas u Bijelom Polju, Ljubica Kostić-Bukarica istakla je da su pomaci u ženskom preduzetništvu svakako vidljivi, ali da na tom polju treba još mnogo toga uraditi.

„Asocijacija poslovnih žena Crne Gore uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava već godinu dana realizuje projekat „Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo“, kako bi dala doprinos razvoju ženskog preduzetništva. Iako je projektom bilo predviđeno da kroz ovaj program prođe 120 žena, obuhvatili smo mnogo više njih i iz šest crnogorskih opština, uglavnom sjevernih, jer smo ustanovili da je ovdje potrebna veća podrška, s obzirom da imamo manje vlasnica biznisa“, saopštila je Kostić-Bukarica.

Ona je istakla da su pomaci na ovom polju već vidljivi, te da su rezulatat rada ne samo Asocijacije poslovnih žena Crne Gore, već i drugih institucija i udruženja koja se bave ženskim preduzetništvom.

„To potvrđuje i činjenica da smo do početka ove godine raspolagali starim podacima da je svega 9,8 % vlasnica biznisa, a sada imamo malo ohrabrujuće podatke, koji nam govore da je negdje oko 25 % vlasnica biznisa u Crnoj Gori. Što i nas u Asocijaciji svakako motivišemo da nastavimo sa trenizima podrške, seminarima i monitoring programima, kako bi ohrbrili žene da započnu biznis“, podvukla je predsjednica Asocijacije poslovnih žena, Ljubica Kostić-Bukarica.

Kao najveću prepreku za razvoj preduzteništva, ona ističe problem finansija.

„Žene u 99 % slučajeva  u Crnoj Gori, ali u regionu, nemaju vlasništvo nad imovinom, onda im je teško da uzmu kredit,  jer je potrebno da založe neku nepokretnost, tako da su finansije najveći izazov“, navela je predsjednica Asocijacije poslovnih žena.

Ipak, ona naglašava da postoje brojni programi podrške, koje žene u Crnoj Goru mogu i moraju iskoristiti.

 „Za sam početak i nijesu potrebna neka velika sredstva, a u tom smislu posebno pozdravljamo donošenje Odluke o raspodjeli sredstava za podršku ženskom preduzetništvu u opštini Bijelo Polje za 2019. godinu  u visini od 10 000 eura, a nadam se da će svake naredne godine biti više sredstava u opštinskom budžetu za tu namjenu. Takođe, prije nekoliko dana objavljenje su i nove linije za podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, gdje su takođe obezbijeđena sredstva u vidu grantova, odnosno bespovratne podrške za samozapošljavanje od 3 000 do 7 500 eura“, saopštila je Kostić-Bukarica, poručujući da su mogućnosti brojne, te da žene moraju da iskoriste svoje potencijale.

Konfernciji u Bijelom Polju prisustvovala je i načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti  Ministartsva za ljudska i manjinska prava, Biljana Pejović, koja je istakla da je resorno ministarstvo podržalo projekat Asocijcije poslovnih žena Crne Gore, prepoznajući ga kao  jedan kvalitetan projekat koji treba da doprinese razvoju i promociji ženskog preduzetništva u Crnoj Gori.

„Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je organ koji prati razvoj politike rodne ravnopravnosti i to  je oblasta koju želimo da unapređujemo. Cilj nam je postizanje potpune rodne ravnopravnosti i kroz ekonomski razvoj žena u Crnoj Gori, a krpz ovaj projekat ih podstičemo  da uđu u biznis, da se oprobaju u njemu i na taj način poboljšaju svoj ekonomski položaj“, poručila je Pejović iz Ministartsva za ljudska i manjinska prava.

Na nivou Bijelog Polja nema tačnih i preciznih podataka o broju žena koje imaju sopstveni biznis, ali prema riječima Almase Rizvanović iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, itekako se radi na promociji i razvoju ženskog preduzetništva.

„Opštinska Kancelarija za rodnu ravnopravnost u okviru implementacije Lokalnog akcionog plana za podsticanje rodne ravnopravnosti posebnu pažnju posevćuje  ekonomskom osnaživanju žena, zato smo danas i podržali ovaj seminar Asocijacije poslovnih žena Crne Gore. Smatramo da je ovo izuzetna prilika da žene koje žele da započnu biznis nauče te osnovne i početen korake, da nauče da prave biznis plan, razvijaju ideje, ali i da se osnaže, kako bi bile spremne da preuzmu rizik i da sebi osiguraju finansijsku dobit i profeisonalno ostvarenje”, kazala je Rizvanović.

Ona je napomenula da bjelopoljska Kancelarija za rodnu ravnopravnost ima odličnu saradnju sa svim institucijama i udruženjima koja se bave pitanjima rodne ravnopravnosti, odnosno osnaživanjem žena i razvojem ženskog preduzetništva.

Današnjoj konferenciji na temu ženskog preduzetništva prisustvovao je i potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Nermin Bećirović.

Podsjetimo, projekat „Podsticaj ženskog preduzetništva kroz treninge i mentorstvo“ realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava,, a u okviru programa „Za rodni balans u Crnoj Gori“.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE