Rješavanjem problema plutajućeg otpada spriječiti ekološku katastrofu (video)

Sastanak međunarodnog radnog tima za rješavanje probema plutajućeg otpada na rijekama Lim, Drina i Tara, održan je danas u Bijelom Polju.

Na prvom sastanku tima, koji je formiran formiran na osnovu zaključaka sa trilateralnog sastanka nadležnih ministara iz Crne Gore, Srbije i Republike Srpske, definisani su ciljevi i smjernice za budući rad ovog tijela.

Kako je istakla Branka Milašinović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore, prioritet u radu ovog tima biće rješavanje problema plutajućeg otpada iz rijeka Lim i Tare.

Na sastanku je podvučeno da bi problem plutajućeg otpada mogao prerasti u veliku ekološku katastrofu, te da je upravo njihov  glavni zadatak  da spriječe takvu pojavu.

Da su pultajući otpad i nelgalne deponije jedan od gorućih problema i bjelopoljske opštine, na današnjem sastanku potvrdio je i sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović.

On je istakao da su nelegalna odlagališta najviše prisutna na obalama Lima, te da je upravo iz tog razloga donesen Lokalni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom.

„U sklopu tog plana donijet je i katalog nelegalnih odlagališta, popisali smo ih preko 100, a na redu je saniranje tih deponija“, rekao je Ćorović.

Kada je u pitanju sama obala Lima, Ćorović ističe da je potrebno dodatno uraditi jedan novi katalog ili bazu podataka, s obzirom da se, naročito u gradskoj zoni, pojavljuje sve više nelgalnih odlagališta.

„Ovo nije problem koji se može riješti tokom noći,  ali s obzirom da već preduzimamo aktivnosti, nadam se da će se u nekom doglednom vremenu stanje po pitanju otpada na Limu popraviti“, podvukao je sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj.

Ćorović je napomenuo i da su kroz program podsticajnih mjera takođe definisali jednu mjeru podrške za nevladine subjekte.

„I to za one koji su zainteresovani da konkurišu sa određenim  projektima koji se tiču edukacije po pitanju zaštite životne sredine, naročito pravilnog odlaganja otpada“, dodao je on, poručujući da im je cilj da promijene loše navike naših građana.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj poddsjetio je i da je u toku projekat „Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanja svijesti o njihovoj štetnosti“, koji opština Bijelo Polje realizuje u saradnji sa opštinom Priboj.

„Cilj nam je sanacija gorućih odlagališta na rijeci Lim. Dobar dio projekta smo već realizovali, a u skorijem periodu biće sanirano po šest najkritičnijih deponija na obalama Lima u Bijelom Polju i Pribojou“, podvukao je Ćorović.

Kako je kazao, kroz taj projekat su uspjeli da nabave i 60 komunalnih posuda za odlaganje otpada, a planiraju da nabave labaratorijsku opremu za ispitivanje kvaliteta voda.

„Mislim da su to vidljivi pomaci kada je u pitanju ova problematika, a uvjeren sam da će inicijativa biti sve više“, zaključio je Ćorović.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE