Otvorena izložba starih predmeta Muslimanskog naroda

Izložba starih predmeta koji su decenijama unazad pripadali muslimanskim porodicama, otvorena je danas u zavičajnom Muzeju, u okviru projekta ,,Riznica muslimanske kulture Bijelog Polja“, čiji je nosilac Mirza Lukač.

Projekat je imao za cilj da se mladi upoznaju sa tradicijom i kulturnom baštinom Muslimanskog naroda, a današnja izložbena postavka završna je aktivnost istog.

,,Muslimani su narod sa bogatom tradicijom i od davnina čuvaju svoje običaje, ali smatram da mladi nijesu dovoljno upoznati sa tradicijom pa je bio cilj da realizacijom ovog projekta nadogradim riznicu muslimanske kulture u našem gradu“, kazala je nosilac projekta, Mirza Lukač.

Ona je naglasila da globalizacija, opšte kulturološke promjene i napredniji standard života, nijesu narušili stara vjerovanja koja sjećaju na porijeklo, tradiciju i kulturu muslimanskog naroda.

Tokom projekta realizovane su brojne radio emisije, gdje su građani pozivani da doniraju stare tkanine, knjige i ostale predmete, kao i obilazak seoskih domaćinstava, a sve u cilju prikupljanja starina.

,,Važan je kontekst u kome se fragmenti prošlosti čuvaju, ali važni su i razlozi zbog kojih ih treba čuvati. Pripadnost određenoj porodici, regionu ili etnosu oznaka je identiteta i legitimnosti“, zaključila je Lukač.

Izložena je sveta knjiga Kur’an, priručnik Ilmihal, Rahle – mali sto koji je dizajniran u svrhu olakšavanja čitanja i pisanja, u početku samo Kur’ana a kasnije i ostalih knjiga. Pored pomenutog, izložen je i Razboj – sprava koja je služila za tkanje, zidni razboj i brdo za razboj, Kirkit– metalni češalj za sabijanje vunjenih niti, Stap – koji je služio za pravljenje masla, kao i odjevni predmet Jelek – prsluk koji je dio narodne nošnje.

,,Zaista nam je drago da ima mladih osoba kao što je Mirza Lukač, koji gaje našu kulturnu baštinu. Bijelo Polje je multietnička sredina, a ovdje možemo vidjeti i predmete koji su korišteni ne samo u muslimanskim, već i pravoslavnim porodicama, što potvrđuje multietnički sklad. Mi ćemo uvijek biti tu da pružimo podršku ovakvim projektima, koji se tiču očuvanja kulturne baštine“, kazao je rukovodilac zavičajnog Muzeja, Željko Raičević.

Izloženi stari predmeti će, prema riječima realizatora projekta, biti poklonjeni zavičajnom muzeju, pa će tako biti dostupni sugrađanima koji nijesu upoznati sa predmetima koji su nekada korišteni u svakodnevnici.

Projekat ,,Riznica muslimanske kulture Bijelog Polja“, koji je realizovan u protekla tri mjeseca, podržan je od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Autorka: Eldina Idrizović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE