Tomović: Ambrozija sve prisutnija u našoj opštini, ljudi nesvjesni opasnosti od ove biljke (video)

Ambrozija je jedna od polenskih najopasnijih korovskih biljaka koja izaziva ozbiljne alergijske probleme po zdravlje oko 10-20% svjetske populacije. U poljoprivredi značajno utiče na smanjenje prinosa.

Teško se uništava a i veoma je otporna na klimatske uticaje, kazao je profesor biologije Tomislav Tomović. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on je istakao da se poslednjih godina ova biljka sve više širi, a trenutno je najrasprostranjenija na području Zetske ravnice, zatim  Danilovgrada, Nikšića, Spuža, Berana. Može se naći i na mnogim lokacijama u našoj opštini.

“Možemo je naći od graničnog prelaza Dobrakovo, duž saobraćajnih puteva, uz željezezničku prugu i dalje njeno širenje na mnogim lokacijama u nšoj opštini. Područje Vraneške doline je zahvaćeno ovom biljkom a može se naći čak i u usjevima mnogih poljoprivrednika  koji se bave proizvodnjom ratarsko povrtarskih kultura. Ono što nije dobro, jeste da stanovništvo  često ambroziju poistovjećuje sa pelinom, nesvjesni opasnosti koje vrebaju od ove invazivne i najopasnije korovske biljke, koja prouzrokuje opasno oboljenje i izaziva problem kada je u pitanju zdravlje ljudi. Ambrozija je zeljasta i jednogodišnja biljka. Potiče iz Amerike, a u Evropu je stigla krajem 18. ili početkom 19. vijeka i to potpuno slučajno, sa sjemenom pšenice. Kao i svi korovi i ambrozija stvara ogromnu količinu sjemena, a odlikuje se visokom  stopom reprodukcije. Njeno sjeme može da miruje čak 40 godina prije nego što proklija. Tako, da je važno da uklanjamo ambroziju, kako od jedne jedinke ne nastanu stotine.  Biljka je najopasnija kad procvjeta, jer tada pušta polen a jedna jedinka može da proizvede milijardu polenovih zrna. Takođe, štetna je po poljoprivredu jer guši usjeve, troši velike količine hranljivih materija iz zemljišta, utiče na kvalitet poljoprivrednih proizvoda, smanjuje količinu vode u zemljištu, otežava obradu zemljišta i izvođenje agrotehničkih mjera”, ističe Tomović,  naglašavajući da se ambrozija  najefikasnije iskorijenjuje čupanjem.

Tomović podsjeća da u vrijeme cvjetanja ambrozije, alergije se manifestuju u vidu travnate groznice, začepljenja nosa, kijanja, kašlja, otežanog disanja, raznih osipa na koži, problema u varenju i konjuktivitisa. Dugogodišnje izlaganje polenu ambroziji vodi u alergijsku  astmu i nanosi nesagledive zdravstvene posljedice.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Tonska realizacija, audio obrada Sanida Kajević

Foto i  video: Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

Bez saglasnosti Redakcije zabranjeno je preuzimanje sadržaja sa veb portala Radija Bijelo Polje