Pripadnici islamske vjeroispovjesti uskoro dobijaju novu gradsku džamiju (video)

Izgradnjom nove moderne džamije u Lipnici biće zadovoljene sve potrebe pripadnika islamske vjeroispovjesti, istakao je danas reis Islamske zajednice, Rifat Fejzić.

On je na prezentaciji novog vjerskog objekta, čija izgradnja treba da počne već ne proljeće, kazao da je Bijelo Polje jedan od najvećih Medžlisa, što je Islamsku zajednicu i podstaklo da pokrene ideju o izgradnji nove džamije.

“Ovaj objekat radi se isključivo iz potrebe Muslimana, jer je postojeća džamija mala da bi primila sve vjernike, pa se molitve često organizuju pod vedrim nebom. Zato sam siguran da će izgradnjom ove moderne džamije sa pratećim objektima pripadnicima islamske vjeroispovjesti biti omogućeno da konzumiraju sva svoja vjerska prava”, podvukao je Fejzić.

Reis Islamske zajednice zahvalio se predsjedniku Opštine Bijelo Polje, Aleksandru Žuriću, istakavši da su zahvaljujući njegovoj pomoći ideju o izgrdanji džamije, staru više godine, konačno uspjeli da konkretizuju i stvore uslove za njeno realizovanje.

“Zemlja je obezbijeđena, u čemu nam je pomogla i Lokalna samouprava, koja je obezbijedila i najveći dio sredstava za zemljište. Nakon dobijanja građevinske dozvole i čim nam vremenski uslovi dozvole, počinjemo sa radovima”, najavio je Fejzić.

Tokom narednih dana biće usvojen Detaljni urbanistički plan, čime će se steći uslovi za dobijanje građevinske dozvole za izgradu džamije, saopštio je danas predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić.

“Projekat  izgradnje gradske džamije u Bijelom Polju već nekoliko godina figuriše kao potreba građana islamske vjeroispovjesti. Nekoliko problema, među kojima su dominirale planske pretpostavke i obezbjeđenje prostora, prevazišli smo u roku koji dinamčki nije bio zadovoljavajući, ali ipak ne izazivajući dilemu u konačni ishod inicijative. Zato se i zahvaljujem reisu i čelnicima Islamske zajednice na strpljenju, koje vjerujem da se isplatilo, jer smo evo danas u završnoj fazi pred usvajanje DUP-a”, kazao je Žurić.

Predsjednik Žurić je rekao da će u četvrtak ili petak  vjerovatno imati konačnu verziju projektnog biroa, koju će proslijediti Ministarstvu uređenja prostora, kako bi već na sjednici Lokalnog parlamenta, zakazanu za 31. januar, usvajanje  DUP-a bilo na dnevnom redu.

“Ukoliko ipak to ne uspijemo da završimo do kraja sedmice, naredna sjednca Lokalnog parlamenta će biti između 10. i 15. februara, tako da ćemo najkasnije za mjesec dana sigurno imati DUP centralne zone, koji će biti na snazi i koji će biti poslednja ispunjena pretpostavka za izgradnju gradske džamije”, rekao je odlazeći predjsednik, dodajući da bi  volio da se do kraja njegovog mandata ipak završi taj proces.

Glavni projekat džamije je odavno urađen i usaglašen je sa svim izmjenama DUP-a, saopštio je na današnjoj prezentaciji, održanoj u Centru za kulturu, vodeći projektant, Sahret Hajdarpašić.

“Lokacija na kojoj će se graditi džamija bila je arhitektonski i urbanistički  jako složena, jer se nalazi u kontekstu željezničke pruge, puta za Lipnicu i jednog dijela stambenih kuća, međutim uspjeli smo da uradimo dobar projekat. Ukupna površina džamije na tri nivoa je 609 kvadrata,. U suterenskom nivou biće univerzalna sala, molitveni dio će biti u prizemlju, a u sklopu džamije biće i dvije galerije. To će biti zaista jedna impozantna građevina, koja će i enterijerski biti jako lijepo riješena i time će Bijelo Polje dobiti jedan kvalitetan islamski objekat”.

Vodeći projektant je saopštio da je dio sredstava za početne radove već obezbijeđen i istakao da je ovo značajan dan za sve pripadnike Islamske zajednice.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Darko Braič, Vladimir Jelić

Video:  Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE