U Bijelom Polju prezentovan IPARD drugi javni poziv za preradu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je u Bijelom Polju predstavilo drugi IPARD javni poziv, namijenjen prerađivačkom sektoru, koji će biti otvoren do 4. novembra tekuće godine.

Zainteresovani poljoprivrednici iz Bijelog Polja imali su priliku da se informišu o o procedurama sprovođenja IPARD drugog javnog poziva, a kako je saopštila Danka Perović iz Ministarstvapoljoprivrede i ruralnog razvoja, vrijednost prihvatljivih investicija je od 40 000 do 1.500,000 eura, dok je vrijednost podrške 50 % prihvatljive investicije.

„Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada“, navela je Perović, napominjući da se podrška dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Perović je istakla da korisnici IPARD drugog javnog poziva za preradu mogu mikro, mala i srednja preduzeća, kaoi velika preduzeća, koja nemaju preko 750 zaposlenih, odnsono nemaju godišnji obrt veći od  200 miliona eura.

„Korisnici kroz ovaj javni poziv mogu da konkurišu kroz sektore prerade mlijeka, prerade mesa, voća, povrća, ljekovitog bilja, uključujući žitarice i gljive, prerada grožđa u vino, prerada maslina“, kazala je Perović iz Direktorata za plaćanje pri Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predstavnici Ministarstva uputili su zainteresovane proizvođače da predmet investicije može biti izgradnja, rekonstrukcija ili opremanje objekata za prijem i preradu proizvoda, nabavka opreme, mehanizacije, uređenje infrastrukture na proizvodnoj jedinici, investicije u izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uvjereni su da će i ovaj poziv biti jako uspješan, te da će posebno biti značajan za poljoprivrednike za sjevera Crne Gore.

„Veliki broj aplikacija u prošlom javnom pozivu stigao je upravo sa sjevera, kako kod primarnih proizvođača, tako i kod prerađivačkog sektora. Dosadašnje iskustvo nam govori da IPARD javni poziv dodatno osnažuju sjever, otvara se veliki broj novih radnih mjesta, unaprđuje se poljoprivredna proizvodnja, otvaraju se novi pogoni za preradu mlijeka, mesa, unapređuju već postojeći. Zato očekuejmo da će biti još kvalitetnih investicija, koje  će ispuniti  evropske standarde, kako bi  spremno dočekali ulazk u EU“,  zaključila je Perović.

 Ona je napomenula da je veoma bitno da se poljoprivredni proizvođači informišu i preko Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i preko opštinskih službi, kako bi dostavili što kompletniju dokumentaciju.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE