Mladi u akciji očuvanja vodnih resursa (video)

Međunarodni kamp ,,Mladi u akciji očuvanja vodnih reursa na ruralnom području'', koji je okupio oko 26 učesnika iz više zemalja, počeo je juče u Bijelom Polju i trajaće do nedjelje, 22. septembra.

Okupljeni oko ideje da zajedničkim naporima daju doprinos očuvanju vodnih resursa, mladi iz Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, doputovali su u Bijelo Polje, kako bi se upoznali sa našim prirodnim bogatstvima, ali i kako bi razgovarali o problemima zagađenja rijeke Lim.

Pored svakodnevnih radionica koje su planirane da se održe tokom kampa, mladi će obići i teren, obale rijeke Lima, a biće organizovana i prezentacija u bistričkoj školi „Vuk Karadžić“.

„Pored toga, planiran je i obilazak rijeke Tare, koje je zaštićena, kako bi našim gostima pokazali da imamo vodne resurse koji su zaštićeni, što nije slučaj sa Bistricom i Limom. Vjerovatno ćemo obići i Biogradsko jezero, gdje će mladi sa predstavnicima nacionalnog parka imati više prilike da razgovaraju o tome šta se konkretno radi u zaštićenim zonama“, saopštila je aktivistkinja NVO Kisjele vode, Sabina Ramović.

Kao jedan od ključnih rezultata projekta, Ramović je istakla upućivanje apelacionog pisma Evropskoj uniji, kako bi se ovoj temi posvetila posebna pažnja i ozbiljnije pristupilo rješavanju zagađenja vodnih resursa.

Sa trenutnom situacijom u bjelopoljskoj opštini mlade je danas upoznala samostalna savjetnica za zaštitu životne sredine, pri Sekretarijatu za ruralni i održivi razvoj, Danijela Lazarević, koja je istakla da lokalna samouprava preduzima napore kako bi se taj problem devastacije vodnih resursa riješio.

„Bijelo Polje je veoma bogato vodom i vodnim resursima, a taj naš dar treba štititi. U skladu sa tim Opština Bijelo Polje je donijela planove za zaštitu životne sredine, prije svega Lokalni plan za zaštitu biodiverziteta (2018-2022), Lokani plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom (2016-2020), a usvojen je i nacrt Plana zaštite životne sredine, za koji se nadamo da će vrlo brzo biti usvojen“, saopštila je Lazarević, napominjući da je u toku i izgradnja kolektora  i postrojenja za prečišćavanje orpadnih voda.

Da bjelopoljska opština predano radi na rješavanju ovog problema, prema riječima Lazarević, potvrđuje i projekat „Sanacija otpada na rijeci Lim i podizanje svijesti o njegovoj štetnosti“, koji je  Sekretarijat za ruralni i održivi sprovodi zajedno sa opštinom Priboj.

„Opšti cilj ovog projekta je da se doprinese zaštiti rijeke Lim, ukljanjanjem divljih deponija i uspostavljanjem sistematskog monitorniga, kao i podizanjem svijesti ljudi o ispravnom odlaganju otpada. Projektom su identifikovane divlje deponije, a donsesen je i plan njihove sanacija i dalje zaštite“, kazala je samostalna savjetnica za zaštitu životne sredine.

Ona se ovrnula i na pomor ribe u rijeci Lim.

„Opština je u skaldu sa zakonom  angažovala stručne ljude sa Prirodno-matematičkog fakulteta, Odjseka za zaštitu životne sredine, koji će izvršiti temeljnu analizu rijeke Lim, odnosno dijela koji je zagađen, tako da se nadamo da ćemo brzo dobiti podatke o kvalitetu vode, ali i o uzrocima koji su doveli do pomora ribe“, navela je Lazarević.

Učesnica kampa, Šejna Malanović iz Slovenije, istakla je da je problem zagađenja rijeka ono sa čime se suočavaju i u Hrvatskoj, Sloveniji, kao i Njemačkoj.

„Zaista smo iznenađeni stepenom zagađenja rijeke Lim, imali smo priliku da se direktno uvjerim u to, nadam se da ćemo ovih dana organizovati neke akcije, kako bi očistili bar obale“, kazala je Mlanović, dodajući da je neophodno mlade uključiti u rješavanje ovih problema.

Erna Tormanović Sendić iz Bonse i Hercegovine ukazala je na neophodnost podizanja svijesti, prvestveno lokalnog stanovništva, o važnosti očuvanja vodnih resursa.

Ona je podvukla da je neophodna podrška i lokalnih samouprava, ali i institucija koje se bave ovom problematikom, da bi se došlo do konkretnih rezultata.

Jadranka Lacmanović iz Bara napomenula je da je nosilac projekta njemačka organizacija Mensch Raum Land e.V. iz Berlina, dok su partneri NVO Kisjele vode i Omladinska udruga „Podum“, te je projekat podržan u okviru programa ERASMUS +.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE