Festival „A better Region starts with YOUth“ počinje sjutra u u Bijelom Polju

Manifestacija „A better Region starts with YOUth“, u organizaciji Ambasade SR Njemačke, održaće se u Bijelom Polju od 18. do 21. septembra.

Oko 20 mladih muzičara iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije  održaće niz koncerata na različitim lokacijama, a festival će sjutra u 16 časova u Centru za kulturu otvoriti francuska ambasadorka i njemački ambasador u Crnoj Gori, gospođa Christine Toudic i dr Robert Weber, pomoćnik ministra za sport i mlade i član Upravnog odbora RYCO NenadKoprivica, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i šef RYCO kancelarije u Crnoj Gori Edin Koljenović.

Kroz projekat „Balkan Academy of Jazz Bijelo Polje“, Francuska, Njemačka kao i organizacija RYCO žele da pošalju signal o djelovanju muzike kao povezujućeg faktora koji prevazilazi granice, te da mladim muzičarima pruže mogućnost da nastupaju zajedno sa iskusnim džez muzičarima, pronađu inspiraciju i uče.

“Na agendi su master časovi za sve instrumente u okviru projekta, različiti stilovi džeza, usmjereni ka pojedinačnim sposobnostima i ciljevima učesnika.Izlaganja i razgovori na teme: praksa izvođenja, komponovanje, menadžment, marketing i strategije poslovanja, booking i iskustva sa festivala su dio popodnevnog programa. Večeri su rezervisane za muzičke događaje na javnim prostorima, koncerte i džez sesije, koje će polaznici i mentori izvoditi na sceni u različitim formacijama”, navodi se u sapoštenju Ambasade SR Njemačke.

Umjetničko vođstvo festivala je povjereno saksofonisti i komponisti međunarodnog renomea Haydenu Chisholmu (Keln, Novi Zeland).

Projekat je zajednički organizovan od strane Goethe- Instituta u Beogradu i Francuskog instituta u Podgorici.

PROGRAM:

  1. septembar
  • 16:00 svečano otvaranje (mala sala Centra za kulturu Bijelo Polje)

Francuska ambasadorka i njemački ambasador u Crnoj Gori, gospođa Christine Toudic i dr Robert Weber, pomoćnik ministra za sport i mlade i član Upravnog odbora RYCO NenadKoprivica, predsjednik opštine Bijelo Polje Petar Smolović, kao i šef RYCO kancelarije u Crnoj Gori Edin Koljenovic otvaraju događaj 18.09.2019. u 16 časova u Centru za kulturu Bijelo Polje (mala sala).

  • 20:00 koncert mentora (velika sala Centra za kulturu Bijelo Polje)
  1. septembar

- 21:00 Večernji program Jam Session/English Pub Bijelo Polje

  1. September

- 21:00 Večernji program Jam Session / Kuća Rista Ratkovića

  1. septembar

- 20.00 Završni koncert u velikoj sali Centra za kulturu Bijelo Polje

Izvor: saopštenje Ambasade SR Njemačke