Muzičke radionice za preko 150 darovitih učenika sa sjevera (video)

Više od 150 darovitih učenika sa cijelog sjevera Crne Gore narednih mjeseci imaće priliku da usavrši svoje znanje i to kroz muzičke radionice, koje NVO „KAN“ organizuje u saradnji sa bjelopoljskom Školom za osnovno muzičko obrazovanje.

Talentovana djeca iz Bijelog Polja, Kolašina, Berana, Pljevalja, kao i Rožaja, u toku radionica učiće od najboljih stručnjaka iz svijeta muzičke umjetnosti, a kako su danas saopštili  izvršni direktor NVO „KAN“, Nikola Simović i direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, cilj im je unapređenje profesionalnih znanja i kompetencija talentovane djece.

“Na ovaj način želimo da motivišemo učenike za dodatana znanja i metode kreativnog rada za sticanje primjenljivih i trajnih znanja. Uvjereni smo da će sprovođenje ovog projekta doprinijeti većem angažovanju talentovanih učenika za javne nastupe, za odlazak na neka visokorangirana takmičenja, a samim tim za konkurisanje za stipendije i nagrade, koje Ministarstvo prosvjete  dodjeljuje od prošle godine”, kazao je Simović, gostujući u emisiji “Start Art”.

U okviru projekta biće organizovano 18 dvodnevnih radionica za učenike odjseka klavir, harmonika i gitara, a mladi talentovani pijanisti već su imali priliku da sarađuju sa dr Milivojem Veljićem, umjetničkim savjetnikom na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, koji im je već održao dva časa.

“Već je na tim prvim radionicama, na kojima su bili prisutni učenici sa cijelog sjevera, pokazan visok stepen obrazovanja, a što je najvažnije, zadovoljan je bio i profesor Veljić, kao i djeca, koja su već uspjela da nauče nešto novo”, kazala je danas  direktorica bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot.

Ona je napomenula da su u okviru redovnog programa muzičke škole u Bijelom Polju i ranije organizovali slične radionice, ali da je sada obuhvat djece mnogo veći, jer je riječ o onim najtalentovanijim iz svih crnogorskih opština sa sjevera.

“Direktori i profesori muzičkoh škola odabrali su onu najtalentovaniju djecu, koja imaju veliki potencijal i koja žele da se usavršavaju, tako da će vjerovatno ove radionice nekima odrediti i dalji nastavak obrazovanja. Iako su radionice organizovane tako da profesori vježbaju sa djecom, na radionicama klavira imali smo i pasivne posmatrače, koji su izrazili želju da prate radionice i da tako usvajaju znanja, što je jako pohvalno”, kazala je Hot.

Ona je izrazila uvjerenje da će i naredne radionice za učenika sa odsjeka harmonika i gitara, biti jako uspješne, napominjući da će sa djecom raditi priznata.

“Časove gitare držaće Danijel Cerović sa cetinjske Muziče akademije i te radionice planirane su za oktobar, a pored njega sa učenicima sa odsjeka gitare radiće Vera Ogrizović,  sa beogradske Muzičke akademije, I zaista nam je velika čast, jer je ona svjetski priznato ime u nastavi gitare. Za decembra su planirane radionice za učenike odsjeka harmonike, a takođe će doći profesor iz Beograda”, saopštila je danas Hot.

Hot je napomenula da će za učenike flaute takođe biti organizovane radionice, ali u okviru saradnje sa muzičkom školom ”Vasa Pavić” iz Podgorice.

Nakon završenih radionica organizovaće dva koncerta, na kojima će se učesnici radionica predstaviti široj publici, a kako je naveo izvršni direktor NVO „KAN“, Nikola Simović, u u okviru projektnih aktivnosti planirano i predavanje o pijanizmu.

Projekat „Muzičke radionice za darovite učenike“ finansijski je podržan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore i to u okviru poziva „Slijedi snove za uspjehe nove“, a jedini je odobreni projekat sa sjevera u okviru ovog poziva.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE