Psi omiljeni kućni ljubimci, ali odnos prema njima sve neodgovorniji (video)

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja orgnizovali su danas okrugli sto u Bijelom Polju u okviru kampanje za odgovorno držanje pasa, pod sloganom “Drug iz snova, a bez krova“.

Kampanja ima za cilj da ukaže na važnost bolje informisanosti i edukacije na temu napuštenih pasa, sa fokusom na odgovorno vlasništvo, kazao je danas Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Kako je saopštio, prema istraživanjima,  rađenim u pripremi kampanje, pas je omiljeni kućni ljubimac u Crnoj Gori, ali istovremeno, većina napuštenih pasa su nekadašnji vlasnički psi.

“To dovoljno govori o neodgovornom odnosu prema psima. Imate situaciju da svi mi, kao roditelji, članovi porodice, želimo da poklonimo pažnju kućnom ljubimcu, ali sva ta podrška traje dva, tri mjeseca, dok ljudi ne shvate da je to jedna velika odgovornost, koja zahtijeva određena finansijska, vremenska, prostorna ulganja. U tim situacijama odustajemo od držanja pasa i prepuštamo ih ulici, što ukazuje na neodgovoran odnos i na taj način smo i došli do zaključka da je potrebno da se svijest podigne na mnogo veći, a na to nas obavezuje i Zakon o veterinarstvu, Zakon zaštiti i dobrobiti životinja,  Zakon o javnom redu i Zakon o prirodi”, kazao je danas Ivan Ivanović.

On je saopštio da su ključni rezultati ove kampanje, koje vjeruju da će ostvariti, povećana svijest i veća institucionalna odgvornost organa, koji su dužni da sprovode ovakve aktivnosti.

“Posredstvom medija, odnosno sredstava javnog informisanja, pokušaćemo da dođemo do štvo većeg broja ljudi, da ih informišemo, edukujemo i na taj način mijenjamo njihovu svijest, a sadašnji i budući vlasnici pasa, a posebno roditelji glavne su nam ciljne grupe. Takođe, cilj nam je da uspostavimo kvalitetniju komunikaciju i saradnju sa nevladinim sektorom, Komunalnom policijom, Veterinarskom inspekcijom, Službom loklane samopurave, kako bi zajednički radili na promociji udomljavanja pasa I odgovornijem odnosu prema njima”, istakao je Ivan Ivanović iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Ivanović je napomenuo i da upravo u okviru aktivnosti vezanih za dobrobit životinja i rješavanje aktuelnih izazova u ovoj oblasti, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove daje i podršku projektima nevladinih organizacija.

“Zato smo u prethodnom periodu preko javnih oglasa Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, finansirali projekte koji su se odnosili na infrastrukturu, podrške sterilazicije pasa”, dodao je Ivanović.

Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, u okviru aktivnosti vezanih za dobrobit životinja i rješavanje aktuelnih izazova u ovoj oblasti, sporovodi posebnu kampanju za odgovorno držanje pasa, pod sloganom “Drug iz snova, a bez krova“.

Kampanja se realizuje u okviru projekta koji finansira EU pod nazivom “Podrška veterinarskom sektoru Crne Gore” i zvanično je predstavljena 29. avgusta na Veterinarskim danima, održanim u Beranama.

Okrugli sto će sjutra biti održan Pljevljima, a u ponedjeljak u Kotoru.

Organizatori okruglog stola su delegacija Evropske unije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede I ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

U okviru kampanje urađen je informativni i video materijal o procesu udomljavanja pasa i predstojećoj identifikaciji i registraciji (čipovanju) pasa.

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vadimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE