Šest OSI obučiće za rad u oblasti poljoprivrede i turizma

Poljoprivreda i turizam su strateške grane razvoja sjevera Crne Gore i upravo za rad u tim oblastima biće obučeno šest osoba sa invaliditetom u okviru projekta „Aktivacijom do inkluzije u zapošljavanju OSI“, saopšteno je na konferenciji za medije, održanoj u hotelu „Franca“.

Naime, u cilju osnaživanja lica sa invaliditetom, te povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, doo „Kanje komerec“ i NVO „Bijelo Polje – dijaspora“, pokrenuli su projekat „Aktivacijom do inkluzije u zapošljavanju OSI“.

„Ovim projektom želimo da motivišemo OSI, osposobimo ih za rad na konkretnom radnom mjestu, da promovišemo subvenvije koje poslodavci dobijaju prilikom njigov zapošljavanja, te da ih učinimo vidljivijim“, kazala je Dženita Suljević iz doo „Kanje komerec“.

Ona je istakla da će kroz obuku, koja će trajati četiri mjeseca, proći šest lica sa umjerenim ili lakšim invaliditetom.

„Jedno lice će proći obuku za radno mjesto povrtar-voćar, zatim jedno lice za konobara, kuvara, dva lica za rad u sušari i pakirnici, dok će jedno lice steći kvalifikacije za rad u knjigovođstvu“, navela je Suljević.

Kako je saopštila, svih šest lica, koja prođu obuku, biće radno angažovano na period od šest mjesci.

„A podnosilac projekta  doo „Kanje komerec“ se obavezuje da nakon projekta uposli minimum jedno lice sa invaliditetom u najkraćoj dužini trajanja od devet mjeseci“, dodala je Suljević.

Prema riječima samostalne savjetnice u Birou rada Bijelo Polje, Jadranke Rakonjac, za učešće u projektu neophodno je da sva lica imaju minimum završenu osnovnu školu, dok je za obuku za knjigovođu potreban treći ili četvrti stepen stručne spreme.

„Mi smo već odradili selekciju kandidata, sada je na podnosiocu projekta da izvrši odabir onih koje će uključiti“, kazala je Rakonjac.

Ona je napomenula da će sva lica tokom obuke primati novčanu pomoć od 114 eura, dok će za vrijeme trajanja radnog odnosa primati nadoknadu u bruto iznosu od 420 eura.

U okviru projekta „Aktivacijom do inkluzije u zapošljavanju OSI“ održaće se i četiri dvodnevna treninga psiho-socijalne podrške, a planiran je i okrugli sto, na temu zapošljavanja OSI.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.910,68 eura, od čega Zavod za zapošljavanje obezbjeđuje 95 %, odnosno 47.415,14 eura, a učešće nosioca projekta je 2.495,53 eura.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE