Vratiti Limu nekadašnji sjaj, a mlade podstaći da se bave kajakaštvom (video)

Lim, kao jedan od najljepših prirodnih dragulja Bijelog Polja i kao nekadašnje tradicionalno mjesto okupljanja i druženja, treba vratiti građanima, omladini i djeci, poručili su instruktor kajaka, Mirko Stanić i direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

Gostujući u emisji “Aktuelno”, Radija Bijelo Polje, Stanić i Maslovarić su podsjetili da su brojni Bjelopoljci odrastali na gradskim plažama Lima, da su svoje djetinjstvo upravo proveli tu, na plažama Vidojevine i Sinjavac, koje su mamile svojom ljepotom i odisale mladošću.

A upravo je pokretanje Škole kajaka za djecu, koja je počela prošle nedjelje, njihov pokušaj da vrate ljude prirodi, da ukažu na važnost očuvanja okoline, a one najmlađe podstaknu da se bave kajakaštvom, koje ima dugu tradiciju u Bijelom Polju .

“Rijeka Lim i gradske plaže nekada su bile mjesto okupljanja, druženja omladine, veliki broj kajaka i čamaca često je plovio vodom, a danas toga nema. Međutim, sve manje omladine odlazi na obližnje plaže, a jedan od razloga jeste i taj ekološki problem, ali znamo da i lokalna samouprava, kao i nevladin sektor sprovode niz aktivnosti kako bi zaštitili i očuvali rijeku Lim, a ova Škola kajaka je naš doprinos ka ostavrenju tog cilja. Ovo je jedan od načina da djecu približimo djecu prirodi, da im u tom najmlađem uzratsu razvijamo svijest o važnosti očuvanja prirode, ali i naravno da ih podstičemo da se više bave sportom, da lijepe dane iskoriste za fizičke aktivnosti, da se udalje malo od mobilnih telefona i internet”, kazao je direktor JU Centar za sport i rekreaciju, Marko Maslovarić.

On je istakao da su djeca sa velikim oduševljenjem dočekala ovu vijest.

“Što nas posebno raduje, jer je to dokaz da smo uradili pravu stvar. Već se prijavilo njih desetak, ali i dalje nam se mogu prdružiti svi oni koji su zanteresovani. Najvažnije je da dobiju dozvolu od roditelja, koji će doći u Centar za sport i rekreaciju da ih prijave”, naveo je Maslovarić.

 Iako je škola trebala da počne mnogo ranije, vremenske prilike to nijesu dozvolile, ali Maslovarić očekuje da će ih lijepe vrijeme poslužiti, te da će do početka školske godine uspjeti da djecu nauče osnovama veslanja kajaka.

“Želimo da popularizujemo kajakaštvo, jer ono nažalost polako izumire. S obzirom da u Bijelom Polju trenutno nemamo registrovan kajakaški klub, ovo je jedan prvi korak ka osvarenju i tog cilja. Nadam se da je ovo samo početak, te da će naredne godine biti još više djece, te da će se steći uslovi da živimo kajakaški klub „Lim“, poručio je direktor  Centra za sport i rekreaciju, napominjući da im je bezbjednost djece na prvom mjestu, te da su pored instruktora Stanića, uvijek prisutne kolege iz Centra za sport i rekreaciju, a časovi se organizuju u manjim grupama.

Da je kajakaški sport nekada u Bijelom Polju bio jako razvijen, potvrdio je i Mirko Stanić, istinski zaljubljenik u kajk i rijeku Lim.

“Imali smo preko 100 zaljubljenika u kajak, organizovali smo takmičenja, često bili i prvaci Crne Gore i zaista je lijepo sjetiti se tih dana, zato sam ovu vijest o pokretanju Škole kajaka i ja sam dočekao sa oduševljenjem, jer se nadam da ćemo oživjeti kajakštvo”, rekao je Stanić, gostujući u emisji “Aktueno”.

On je istakao i da nema ljepše i zamljivije rijeke za kajakaše od našeg Lima.

“U bivšoj Jugoslaviji nema rijeke zanimljivije za kajak a da ja nijesam bio na njoj, a bio sam i na rijeci Oranje na jugu Afrike, ali nijedna nije približna Limu. Naš Lim je ljepši od drugih rijeka, a mi nijesmo ni svjesni bogatstva koje imamo, već ga nemilosrdno upropaštavamo”, naglasio je Stanić.

Stanić je ukazao i na prednosti rijeke Lim za bavljenje kajakaštvom.

“Posebno je važno to što tokom cijele godine nivo vodostaja omogućava plovidbu, tokom ljetnjih mjeseci voda je topla, pa nije neophodna dodatna oprema, imamo bukove u kojima kajakši uživaju, kajakašku stazu u sred grada, a to je ono što nema niko drugi na svijetu”, podvukao je on.

Kako je ispričao, Lim je najdivlji na potezu od Plava do Murina.

“Tu ne možete da prestanete da veslate, ima dosta opasnih bukova, ali je zato i važno poznavati rijeku”, rekao je ovaj zaljubljenik u kajakaštvo.

On je podsjetio da su Bjelopoljci više puta bili prvaci Crne Gore u kajakaštvu.

“Kajakaštvo je nekada bilo u okviru Saveza narodne tehnike, tada smo organizovali takmičenja i uvijek smo imali uspjeha. Kada god smo kod nas organizovali bili smo prvaci, jer smo poznavali Lim, a i na jugoslovenskom prvenstvu smo postizali velike uspjehe”, rekao je Stanić, dodajući da se kajakštvo na divljim vodama smatra ekstremnim sportom, te da je jako zanimjiv  i uzbudljiv sport.

Stanić je poručio i da se nada da će uskor Lim povratiti stari sjaj, te da će zahvaljujući Školi kajaka djeci otkriti taj prirodni dragulj, njegovai čari i ljepote, te da će opet biti obnovjen kajakaški klub “Lim.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Dalibor Rakočević

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE