Petrovdanska litija ulicama Bijelog Polja

Eparhija budimljansko-nikšićka i 
Srpska pravoslavna crkvena opština Bijelo Polje organizovali su danas proslavu Petrovdana, a stotine pravoslavnih vjernika učesvovalo je  u molitvenom hodu ulicama Bijelog Polja u čast svetih apostola Petra i Pavla. 


Tradicionalna Petrovdanska litija krenula je od 18 časova od crkve Svetih apostola Petra i Pavla, a vjernici su noseći ikone uz molitvu, hodali do crkve Svetog Nikole u Nikoljcu. Litiju je predvodio episkop Budimljansko- nikšićki  Joanikije sa svještenstvom.


“Srećan veliki praznik svetih prvovrhovnih  apostola Petra i Pavla koji nas pred licem i prestolom Božjim zastupaju svojim molitvama i od boga sa neba, pokrivajući nas svojim molitvenim pokrovom, šalju nam blagodat, jačaju vjeru u srcima našim, ljubav i sve vrline. Danas cijela pravoslavna vaseljena se sabira oko imena božijega i oko imena svetih apostola i ispunjuje se drevno proroštvo da će svi narodi prići domu božjem. A sve narode u vaseljeni privode Hristu Gospodu u dom božji sveti apostoli Petar i Pavle”, besjedio je vladika Joanikije.


Litiji su prisustvovali i episkop mileševski Atanasije i raško - prizrenski i kosovsko - metohijski Teodosije, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom.

Autor: Vanja Šabanović

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE