Pejić: Božić je praznik radosti i poziva na mir, ljubav i zajedništvo (video)

Pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti sjutra obilježavaju Badnji dan, kada se u domovima i crkvenim hramovima pale badnjaci, uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića, a predstojeći praznični dani tu su da podsjete i pozovu sve vjernike da se vrate Bogu – jedinom stvoritelju i spasitelju, poručio je danas prota Darko Pejić.

Božić slavi rođenje Isusa Hrista, bogomladenca koji se ovaplotio i uzeo tijelo da nas ponovo uspravi, da nam pokaže put i da nas spase, naglasio je prota Pejić, gostujući u emisiji “Otvoreni studio”, Radija Bijelo Polje.

“Nema veće radosti od rađanja i zato je Božić jedan od najljepših praznika, koji donosi blagoslov i mir, a najvažniji običaj ovog i svih praznika jeste “mir božanje”, jer tako čovjek čuva stalno u sebi svijest ko je i od koga je, kome pripada i kome duguje sve što ima”, kazao je prota, upućujući molbu da ljudima da više nade položu u Boga, jer će samo tako shvatiti da ih ni bolest, ni žalost, ni smrt ne može odvojiti od ljubavi Božije.

Najradosniji hrišćanski praznik prate brojni običaji, a kako je objasnio prota Pejić, svaki je ispravan ako vodi ka nečemu uzvišenijem i boljem.

“Prije izlaska sunca muškarci odlaze u šumu da odsjeku badnjak - drvo koje simboliše vatru koja je grijala pećinu u kojoj se rodio Isus Hrist, a simboliše i samoga bogomladenca Hrista. Badnjak se prislanja uz dom, a uveče se donosi u kuću. Na Božićno jutro polaznik nalaže badnjak i blagosilja dom i porodicu, a zatim porodicu se okuplja oko praznične trpeze, na kojoj se ranije najčešće nalazilo jagnjeće meso, jer je jagnje u Jevanđelju simbol Hrista – nevina žrtva. Takođe, obilježavanje Božića protiče uz česnicu, slamu i pšenicu”, pojasnio je prota, ističući da je najvažnije da se predstojeći praznični dani provodu u krugu porodice, koja treba i namlađe članove da uči vjeri, poštovanju i ljubavi, jer, kako je kazao, ljudi se nažalost sve više otuđuju.

U nedjelju se pričešćem završava i Božićni post, koje je počeo  28. Novembra, a koji je uveden po uzoru na Isusa Hrista, koji je 40 dana proveo u pustinji u postu i molitvi.

“Kada smo u postu, mi smo zapravo u straži. Svaki dan posta treba da nas učini bližim Bogu i ljudima, zato je potrebno da se na Badnje jutro i veče sretnemo jedni sa drugima, da se obradujemo jedni drugima i da se okupimo oko nečega božanskog i svetog. Jer danas sve manje živimo jedni sa drugima i jedni za druge, danas se sve kupuje, a upravo ovaj praznik treba da nas podsjeti da prave vrijednosti, da nas udruži i okupi. Treba da naučimo da ljubav i radost neprestano dijelimo, ne treba samo da govorimo o dobru, već da ga činimo, da ono iz nas isijava”, kazao je prota Pejić.

Čestitajući Badnji dan i Božić, prota Pejić je pozvao sve vjernike pravoslavne hrišćanske vjeroispovjesti da dođu na predstojeća bogosluženja.

“Sjutra ujutru  u osam časova biće liturgija u oba gradska hrama, a u 17 sati i 30 minuta ispred hrama Sv. Petra i Pavla saborno nalaganje badnjaka. Na Božić će se u ponoć održati liturgija u hramu Sv. Petke u Rasovu, u hramu Sv. Petra i Pavla jutarnja liturgija počinje u četiri i 30 minuta, a u hramu Sv. Nikole u sedam sati”, saopštio je prota Pejić, pozivajući sav narod, vjerni i bogoljubivi, da dođe i da se okupi, da zajedno Boga prizovemo, da mu se poklonimo i da ga proslavimo.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

“Mir Božiji, Hristos se rodi”!

Autorka: Sanja Čujović

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Foto i video: Darko Braič, Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE