Za šest mjeseci 55 zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć

Kancelariji za besplatnu pravnu pomoć, otvorenoj u okviru projekta “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći”, tokom proteklih šest mjeseci upućeno je čak 55 zahtjeva koji su se odnosili na pravno savjetovanje i zastupanje na sudu, saopštio je danas Mladen Španjević iz NVO „Evropski omladinski centar Crne Gore“.

Na završnoj konferenciji projekta “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći”, Španjević je istako da je upravo otvaranje kancelarije i pružanje pravne pomoći građanima Bijelog Polja i najjasniji pokazatelj uspješnosti ove priče, koju je podržalo i Ministarstvo pravde Crne Gore.

“Poznato je da u opštini Bijelo Polje ima mnogo ugroženih ljudi, koji nemaju mogućnosti i sredstava da putem sudskih postupaka ostvaruju svoja prava i upravo zbog njih smo pokrenuli ovaj projekat, kako bi im omogućili da bez obzira na materijalne i imovinske mogućnosti da imaju pristup sudu. Jer, to je i suština ovog instituta,  da pomogne ljudima da efikasno zaštite svoja prava, da imaju pravično suđenje i da pristupe sudu ili drugim državnim organima pod jednakim uslovima i bez diskriminacije”, naveo je Španjević.

Iako u Bijelom Polju, pri Osnovnom sudu, već postoji kancelarija za besplatnu pravnu pomoć , ona nije dovoljno iskorišćena, naveo je Španjević, istučući da to pokazuju rezultati istraživanja koje su sproveli u okviru projekta “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći”.

“Mi smo prije same izrade projektne ideje radili analizu i došli do podataka da je 2016. godine svega 29 ljudi koristilo mogućnost besplatnog pravnog instituta, a tokom 2017. Bilo je 19 podnijetih zahtjeva. To je poražavajući podatak, koji nas je i nekako natjerao da promovišemo taj sistem i pokrenemo ovaj projekat”, dodao je predsjednik NVO „Evropski omladinski centar Crne Gore“.

Španjević je istakao i da je razlog takve situacije prije neiformisanost, ali donekle i nepovjerenje građana u ovakve institute pomoći.

Advokatica Gordana Femić smatra da se institut besplatne pravne pomoći nedovoljno koristi i zbog strogih zakonskih propisa.

“Posebno ukoliko uzmemo u obzir da je veliki broj stanovništva Bijelog Polja, zapravo sa seoskog područja, tako da svi oni manje ili više imaju određene nepokretnosti na svoje ime, a tiču se zemljišta ili porodičnih stambenih zgrada. Sa druge strane, zakonom je određeno da pravo na besplatnu pravnu pomoć imaju lica bez imovine i lica čija su primanja manja od 30% od minimalne zarade u Crnoj Gori”, saopštila je danas Femić.

Ona je istakla i da usluge besplatne pravne pomoći uglavnom koriste lica iz posebno ranjivih kategorija društva.

“Lica koja ispunjavaju uslove za pružanje besplatne pravne pomoći su lica sa materijalnim primanjima, odnosno sa socijalnim davanjima. Veliki je broj onih starije godišnje dobi, zatim lica sa nekom vrstom invaliditeta, te su oni uglavnom tražili zaštitu, odnosno pravno savjetovanje i sastavljanje pismena u vidu žalbi na rješenja Centra za socijalnog, a tiču se materijalnih davanja.  Takođe, veliki broj zahtjeva je stigao i od majki, kojima je ukinuta naknada koju su dobile na osnovu troje ili više djece”, saopštila je advokatica Femić, dodajući da su pomoć često tražile i žrtve porodičnog nasilja, kao i žene koje nemaju finansijskih mogućnosti za pokretanje brako-razvodnih parnica.

Femić je podvukla da je cjelokupan projekat zaista uspješno realizovan, te da će sve započete postupke voditi do pravnosnažnog okončanja.

Kako je saopšteno na današnoj konferenciji, projektom “Jačanje sistema besplatne pravne pomoći” uspjeli su donekle da promijene takvu situaciju, te je, kako kažu, sve više onih koji se javljaju zbog problema oko imovinskih prava i prava socijalne zaštite.

Iako je projekat danas završen, Kancelarija za besplatnu pravnu pomoć nastaviće sa radom, a pravne usluge, pravno savjetovanje i zastupanje na sudu, pružaće advokati Gordana Femić, Marko Šestović i Petar Drobnjak, koji je i asistent na projektu.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE