Na Pravnom, Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu u Bijelom Polju mjesta ima za 100 brucoša

Upis na fakultete Univerziteta Crne Gore počeće sjutra, a na državnim fakultetima u Bijelom Polju ima mjesta za 100 svršenih srednjoškolaca.

Dokumenta se fakultetima dostavljaju sjutra i prekosjutra, a Univerzitet Crne Gore ove godine je ponudio 3 486 besplatnih indeksa.

Na ukupno 19 univerzitetskih jedinica studenti će moći  da izaberu jedan od 64 studijska programa koji se finansiraju iz Budžeta Crne Gore.

Najveći broj mjesta na državnom univerzitetu ponudio je Ekonomski fakultet  - 390 mjesta, a od tog broja njih 50 će studirati menadžment u Bijelom Polju.

„Konkurs je danas raspisan, sjutra se predaju dokumenta, a mjesta ima za 50 brucoša, isto koliko i prošle godine. S obzirom da smo prošle godine 90 % mjesta popunili u prvom roku, očekujemo da će tako biti i ove godine, jer je zaista veliko interesovanje“, rekao je Miro Čović iz Službe Ekonomskog fakulteta, napominjući da pravo upisa imaju svi svršeni srednjoškolci.

Pravni fakultet raspisao je konkurs za 260 studenata, a njih 20 upisaće Pravo u Bijelom Polju, što je za trideset manje nego prošle godine.

„Iako je Univerzitet predložio da se ove godine ne upisuju studenti u Bijelom Polju, Vlada je donijela odluku da ipak bude upisano njih dvadeset. S obzirom da smo i mi kasno zvanično dobili to saopštenje, bojimo se da ni srednjoškolci iz Bijelog Polja nijesu dovoljno informisani, ali se ipak nadamo da ćemo popuniti ta mjesta, ako ne u prvom, onda u narednom upisnom roku“, saopštila je Radmila Knežević, sa Pravnog fakulteta u Bijelom Polju.

Ona je napomenula da mogu konkurisati oni koji su završli gimnaziju, medicinsku, turističku, trgovinsku ili pomorsku srednju školu, dok oni sa tehničkih nemaju pravo.

Biotehnički fakultet spremio je 155 mjesta, a u Bijelom Polju prvu godinu Poljoprivrednog fakulteta upisaće njih 30.

„Imamo tri upisna roka, pa se obično taj broj popuni poslije drugog. I prošle godine je isto toliko bilo mjesta, pa je upisano 30 brucoša, a očekujemo da će i ove godine interesovanje biti jako veliko, naročito što se školarina ne plaća“, kazala je Đina Božović.

Božović je pojasnila da po novom programu postoje dva modula, Kontinentalno voćarstvo i Ljekovite bilje.

„Pa se na trećoj godini studija u drugom semestru studenti odlučaju za jedan od ta dva“, dodala je ona.

Božović je saopštila i da će ove školske godine upisati 20 studenata na specijalističkim studijama.

„Upis će najvjerovatnije biti u septembru, odnosno po završetku ispitnih rokova“, navela je Božović.

Podsjetimo, kandidati su, uz prijavu za upis, dužni da prilože i više dokumenata:

- Originalnu diplomu o položenom eksternom maturskom, odnosno stručnom ispitu; originalna svjedočanstva o završenim pojedinačnim razredima srednjeg obrazovanja; diplomu ‘Luča’ ili ekvivalentnu diplomu; diplomu (ili ekvivalentni dokument) o osvojenoj prvoj ili drugoj nagradi na državnom ili međunarodnom takmičenju iz predmeta koji su od značaja za nastavak obrazovanja – stoji u konkursu UCG.

Među obaveznom dokumentacijom je i kopija biometrijske lične karte, a za strance odgovarajuće lične isprave. Stranac, takođe, podnosi i dokaz o poznavanju jezika na kome se izvode studije, izuzev u slučaju kada je završio srednju školu na jednom od jezika koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori.

Dokumenta se podnose sjutra i preksjutra od 8 do 14 časova.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Dalibor Rakočević, Vladimir Jelić

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE