Prikazan dokumentarni film ,,Priče i legende iz zavičaja”

U okviru projekta "Elementi materijalnog i duhovnog  kulturnog nasljeđa Muslimana na sjeveru Crne Gore" danas je u galeriji Centra za kulturu prikazan dokumentarni film ,,Priče i legende iz zavičaja”.

Kako je za Radio Bijelo Polje kazao koordinator projekta, profesor Rafet Mulić, filmom su trajno zabilježene priče i legende iz naših krajeva, koje nijesu vezane samo za jedan narod.

“Naprotiv, zabilježili smo sve one priče koje imaju neku poruku i one ne pripadaju samo jednom narodu, iako je projektom to naslovljeno, jer  želimo da širimo multikulturalnost i da podstaknemo stanovništvo na očuvanje kulturnog nasljeđa svih naroda Crne Gore”, kazao je Mulić.

On je dodao da su kroz film dokumentovali priče od Bijelog Polja do sela Vrbe.

“A možete misliti koliko neispričanih i dokumentovanih priča i legendi postoji od Vrba preko Godijeva, Bihora, zatim Sutivna, Orahovice,Kukulja”, kazao je Mulić.

U realizaciji filma učestvovali su Asmir Pućurica, Amel Pilica, Milena Rakonjac ,Kemal Musić, Edin Smailović i Rafet Mulić.

Podsjetimo, projekat "Elementi materijalnog i duhovnog  kulturnog nasljeđa Muslimana na sjeveru Crne Gore" podržan je od Fonda za zaštitu i ostvarivanje prava manjina u Crnoj Gori.

 

Autorka: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić