Pjesma i spot ,,Dome starih" svjedoče o tome kako se u Bijelom Polju stari dostojanstveno (video)

Pjesma ,,Dome starih", Zorana Kalezića i Ljubiše Bulatovića, posvećena korisnicima bjelopoljskog Doma starih, promovisana je danas  u Centru za kulturu.

Audio-vizuelni spot ,,Dome starih" na nesvakidašnji način promoviše rad ove ustanove, u kojoj se starijima pored stručne podrške i pomoći, pruža i ljubav i njeguju dobri međuljudski odnosi.

Direktor Doma starih Bijelo Polje, Dejan Pavićević, poručio je na svečanosti da ovo nije obična promocija, već skoro devet godina rada, truda, pažnje i ljubavi prema korisnicima, pretočeno u četvoromintuni muzički spot.

„Vrijeme prolazi i sve nas čeka ista sudbina. Starost – koja se sprema da ispiše finalno poglavlje života. Starost – koja u našoj ustanovi piše zlatnim slovima. Starost – kojoj tako malo treba da bude srećna. A to „tako malo“, u  ovom slučaju, činimo mi, zaposleni Doma starih Bijelo Polje“, istakao je direktor te ustanove.

On je istakao da su upravo iz tih razloga odlučili da odu korak dalje i urade nešto nesvakidašnje za korisnike doma.

„Muzika daje dušu univerzumum krila mašti i život svemu, a pogotovo kada je izvode legende poput Zorana Kalezića i Ljubiše Bulatovića. Kada sve tome dodamo profesionalnost, posvećenost i strpljenje svih učesnika ovog projekta, dobijemo muzičko djelo, koje će ostati da svjedoči i daje primjer budućim generacijama, kako se u jednoj ustanovi u Bijelom Polju voli i poštuje i stari dostojanstveno“, zaključio je Pavićević.

Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu, istakao je da je nesumnjivo da je da je Dom starih Bijelo Polje, koji je započeo devetu godinu rada, jedan od najboljih pokazatelja kako se podržavaju potencijali starijih da vode kvalitetan život i doprinose zajednici u mjeri svojih mogućnosti i potreba i osnažuju u korišćenju sopstvenih mogućnosti.

„Crna Gora je organizovana tako da ima viziju društva kao humanog, zasnovanog na principima decentralizacije i participativnog odlučivanja s visokim stepenom zaštite ljudskih prava i sloboda. U takvom društvu, djelovanje svih sistema zaštite i podrške, uključujući i socijalnu zaštitu starijih, treba da bude zasnovano na potrebama pojedinca, uz ravnopravno učešće državnog, lokalnog, privatnog, nevladinog sektora i građana“, naveo je Kuševija.

On je istakao da se u bjelopoljskom domu za stare konstantno radi na poboljšanju položaja korisnika kroz adaptaciju prostorija i stručno usavršavanje zaposlenih.

„Nadam se da će ova pjesma i spot učinitii prepoznatljivim kvalitet pružanja usluga smještaja Doma starih Bijelo Polje“, dodao je Goran Kuševija, direktor Direktorata za socijalno staranje i dječiju zaštitu.

Iako su domovi za starije osobe u odnosu na tradicionane stavove u Crnoj Gori u početku bili jako teškoprihvatani kao mogućnost za nastavak života u novoj zajednici, Dom za stre u Bijelom Polju je pokazao kako se može kvalitetno živjeti u novom okruženju i novoj porodici, kazao je na današnjoj promociji predsjednik SO Bijelo Polje, Abaz Dizdarević.

„Korisnicma usluga ovog doma su te nove okolnosti donijele tretman pun poštovanja, prevenirale nepotrebne bolničke usluge, umanjile zdravstvene probleme omogućujući im specijalističku njegu, promovisale zdrave stilove života i  omogućile nezavisnos u njihovim starijim godinama“, naveo je Dizdarević.

On je istakao da se podrška starijim osobama ogleda i u identifikaciji i primjeni najboljih evropskih praksi, personalizovanju planiranja njege korisnika, ne čemu se, kako je naveo, može čestitati mandžemnetu ustanove.

„Pored svih ovih ohrabrujućih aktivnosti koje sprovodi menadžment ustanove, nerijetko smo u prilici da čujemo vijesti o prijateljstvu među korisnicma, od kojih su neka krunisana i brakom. A svi napori učinjeni da život u novim okolnostima protiče ispunjen radošću i mirom, ostavruju se uključivanjem korisnika u kreativne aktivnosti, kojih je zaista bilo dosta od osnivanja ustanove, kao što je i promocija audio-vizuelnog spota, kojoj smo danas prisustvovali“, rekao je predsjednik SO Bijelo Polje, ističući da je ovaj umjetnički poduhvat vjerovatno i najbolji način da se prikaže dio onoga što korisnici Doma svakodnevno žive, kao i prilika da se proaktivnije utiče na rušenje predrasuda koje o ovakvom načinu života imamo.

Legenda narodne muzike, Zoran Kalezić, kazao je da je za njega velika čast što je dio jednog ovakvog projekta.

„Dio sam tima koji je uradio nešto lijepo, toplo, nešto nesvakidašnje, pogotovo za ove prostore ovdje. Ova pjesma je nešto posebno od svega što sam uradio u svojoj karijeri, tako da sam dao sebe koliko sam mogao, emotivno, ljudksi i pjevački“, rekao je Kalezić, poručujući da domovi korisnicima pružaju osjećaj topline, mira, porodičnog zadovoljstva.

Tekst i muziku za pjesmu „Dome starih“ uradio je Ljubiša Bulatović, koji je i otpjevao sa Zoranom Kalezićem, a za spot, u kojem su se našli i glumci Bjelopoljskog pozorišta i korisnici i zaposleni doma, bio je zadužen Željko Đukić.

Podsjetimo, u bjelopoljskom domu za stare trenutno je smješteno 172 korisnika, za koje se obezbjeđuje kompletna njega i zdravstena zaštita, stručna socijalna i psihološka pomoć, pravna i savjetodavna pomoć.

 

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE