Anketa – Bjelopoljci podržavaju zakonsko rješenje o nedjelji kao neradnom danu (audio)

Za trgovce u Crnoj Gori nedjelja bi uskoro trebalo da postane neradni dan, u skladu sa promjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini, a anketrirani građani Bijelog Polja to novo zakonsko rješenje ocjenjuju pozitivnim.

Naime, Vlada Crne Gore je nedavno saopštila da priroda posla i organizacija rada u sektoru trgovine ne zahtijeva rad nedeljom i da je cilj promjena da se unaprijedi položaj radnika.

Iako iz Unije poslodavaca Crne Gore kažu da su sasvim izvjesni negativni efekti ukoliko određeni privredni subjekti ne budu radili nedjeljom, neki Bjelopoljci smatraju da je to trebalo uvesti još ranije.

“Nedjelja je dan koji treba da služi za rekreaciju i odmor od naporne sedmice, tako da mislim da treba da bude neradna za sve, a ne samo za trgovce.  Činjenica je da postoje službe koje moraju funkcionisati i nedjeljom, ali generalno smatram da to treba da bude dan odmora”, navodi anketirani građanin.

Jedan od sagovornika kaže da je to zakonsko rješenje neophodno, jer se ni fizički ne može izdržati toliki napor i tempo rada.

“Čovjek ne može da izdrži da radi po sedam, osam, nekad čak i devet sati, kao što je slučaj kod nas, pogotovo na sjeveru Crne Gore. Zato sedmi dan naravno da treba da odmara, čak mislim i da treba da imamo po dva dana neradna,  ali kod nas je takva finansijska situacija da je to nemoguće”.

Anketirani Bjelopolci kažu i da je nedjelja kao neradni dan osnovno pravo svakog čovjeka.

“To je osnovna ljudska potreba, da se čovjek odmori jedan dan, zato je ova promjena korak naprijed ka boljem položaju radnika “.

ANKETA

Anketu pripremio: Bojan Šutović

Autorka: Sanja Čujović

Foto: arhiva RBP

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE