Bijelo Polje grad sa ozbiljnom perspektivom i velikom šansom za napredak

Bijelo Polje posjeduje izuzetne resurse, zato ih treba koristiti i  maksimalno se posvetiti njegovom daljem razvoju, iako je u periodu od 2011. godine do danas mnogo urađeno, poručio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitajući svim građanima Dan opštine.

“Bijelo Polje je izmijenilo svoj lik u infratsrukturi, kvalitet komunalnih usluga sada je na mnogo većem nivou, sprovedene su ozbiljne investicije, a afirmisana je i biznis zona. Prostora za napredak još uvijek ima i građanima treba dati šansu da žive shodno kvalitetu onoga što  ovaj grad nudi, a vjerujem da će tako i biti”, istakao je Vujanović.

U 2017. godini u bjelopoljskoj opštini realizovani su brojni projekti, koji su život građana učinili boljim i lakšim i čiji su rezultati već vidljivi, a u 2018. sigurno će  ih biti još više, naglasio je danas premijer Crne Gore, Duško Marković, povodom obilježavanja 3. januara, Dana opštine.

“Napravili smo ozbiljne rezultate i stvorili dobru osnovu da crnogorska ekonomija raste i u 2018. godini. Na taj način stvaramo nove prilike za naše ljude, otvarmo nova radna mjesta, a sjever nam je posebno važan, jer pruža velike mogućnosti za Crnu Goru i njenu ekonomiju. Zato danas u Bijelom Polju sa ponosom označavamo završetak i najavljujemo početak brojnih projekata”, rekao je predjsednik Vlade.

Svečano otvoren rekonstruisani gradski trg

Na dan obilježavnja 73 godine od oslobođenja Bijelog Polja rekonstruisani gradski trg, koji je jezgro našeg grada učinio mnogo ljepšim, danas su svečano otvorili predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić i predstvanica kompanije “Adriatic Properties”, Sanja Miljanić.

Do sada su završene tri faze, a konačni izgled centar našeg grada će dobiti poslije rekonstrukcije fasada u ulicama Slobode, Tršvoj i ulici Živk aŽižića, kao i nakon postavljanja nove dekorativne rasvjete za šta su projekat i tender već pripremljeni.

Najveći dio novačnih sredstava, u visini od 480.000,00 eura, za uređenje i rekonstrukciju trga i dijela ulice Slobode darivala je kompanija “Adriatic Properties” iz Budve, a dio sredstava obezbijedile su i  vladine i opštinske direkcije za javne radove.

Obilježen početak radova na izgradnji mosta Sutivan - Njegnjevo

Stari i nefunkcionalni pješački most koji spaja obale Sutivana i Njegnjeva dobiće novi izgled, a njegova rakonstrukcija od ogromne je važnosti za mještane više mjesnih zajednica.

Kamen temeljac za izgradnju novog mosta Sutivan – Njegnjevo danas su položili predsjednik Vlade, Duško Marković i predsjednik Opštine Bijelo Polje, Aleksandar Žurić, a obilježavanju početka radova prisustvovali su i predsjednici mjesnih zajednica, kao i brojni mještani.

“Novi most spojiće dvije obale Lima, dva velika mjesta sa ogromnim brojem stanovnika. Njegova izgrdnja će umnogome olakšati život tih ljudi, a posebno  me raduje što će na taj način biti unaprijeđena infrastruktura za đake ovog prostora”, rekao je Marković.

Da će izgradnja novog mosta najviše obradovati mališane i učenike osnovnih i srednjih škola, koji svakodnevno prelaze preko mosta, smatra i predsjednik Mjesne zajednice Njegnjevo, Miloš Marić.

“Stari žičani most napravljen je prije više od 50 godina, više puta je obnavljan, ali vrijeme je učinilo svoje i sada više nije bezbjedan, naročito tokom zimskih dana, kada su velike padavine. Zato će novi most svim građanima omogućiti lak i bezbjedan prelaz, zato smo zahvalni premijeru koji je uvidio važnost izgradnje mosta i razumio naše potrebe”, podvukao je Marić.

Otvoren most  u Ravnoj Rijeci

Dan opštine Bijelo Polje obilježilo je i svečano otvaranje  mosta na rijeci Ljuboviđi, koji nas direktno spaja sa srcem bjelopoljske strane planine Bjelasice, a čiji je kamen temeljac postavljen prije samo nekoliko mjeseci.

Most u Ravnoj Rijeci jedna je faza ukupnog projekta budućeg zimskog ski centra na Cmiljači,  kazao je na otvaranju premijer Duško Marković.

“U ovoj godine ćemo raditi na dvije dionice. Već je raspisan tender za žičaru šestosjed, a radimo i na postavljanju i grdanji nove trafostanice za buduće skijalište”, najavio je premijer i istakao da su pred Bijelim Poljem ozbiljne i velike perspektive.

Predsjednik Mjesne zajednice Ravna Rijeka, Dragiša Jeremić, zahvalio se premijeru Markoviću, kao i predsjedniku Opštine Aleksandru Žuriću, a izrazio je i očekivanje da će i u narednoj godini potrebe mještana te zajednice biti ispoštovane.

Hidroelektrana u Majstorovini – potvrda hidropoetncjala sjevera Crne Gore

Mini hidroelektrana na rijeci Bistrici u Majstrovini, vrijednosti 7,8 miliona eura, puštena je danas zvanično u rad, takođe povodom  obilježavanja 3. janura, Dana opštine.

Nova hidroelektrana doprinosi energetskoj stabilnosti Crne Gore i njenom ukupnom razvoju, a i potvrda je hidropoetncjala sjevera naše zemlje, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Odgovorni i vodeći projektant i predsjednik Udruženja koncesionara malih hidroelektrana, Ljubiša Bošković, istakao je da je HE u Majstorovini 12. u Crnoj Gori, a zaposliće destak mladih ljudi sa područja na kojem se nalazi.

“Ova mini  hidroelektrana izgrađena je uz nadozor brojnih crnogoskih stručnjaka, a bila je i ‘pod lupom’ eksperata iz Evrospke unije, jer je kao jedan od boljih projekata dobila projektno finansiranje od Evropske banke  za rekonstrukciju i razvoj.

Jedan od suvlasnika MHE, prof. dr Uroš Karadžć, objasnio je da je hidroelektrana  instalisane snage od 3,5 MW, čija procijenjena godišnja proizvodnja je 12,8 GW.

“Izgradnja je počela u maju 2015. godine, a upotrebnu dozvolu smo dobili u decembru 2017. Prilikom izgradnje ispoštovani su svi ekološki standardi, tako da je sve urađeno u skladu sa propisima”, rekao je Karadžić i najavio izgradnju nove  hidroelektrane Lještanica, u vrijednosti od pet miliona eura.

Ranije danas, povodom 3. januara, Dana opštine Bijelo Polje, predstavnici Opštine, kao i delegacije boračkih organizacija i političkih partija položile su danas vijence na Spomenik palim borcima, koji su svoje živote ugradili u temelje Bijelog Polja i Crne Gore.

Autorka: Sanja Čujović

Foto: Vladimir Jelić, Darko Braič

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZTIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE