Obrazovanje Roma preduslov njihove integracije u društvo (video)

Uključivanje romske populacije u obrazovni sistem u Srednjoj stručnoj školi prisutno je već nekoliko godina, ali je broj Roma u školskim klupama i dalje veoma mali, kazala je pedagoškinja Mernisa Mustajbašić. Gostujući u emisiji „Građanima u u susret“ Radija Bijelo Polje, ona je kazala da je obuhvat romske populacije obrazovnim sistemom još uvijek nizak. 

"Još uvijek su rijetki Romi koji pohađaju srednje škole, a imamo podatak da je veliki broj onih koji napuštaju čak i osnovnoškolsko obrazovanje. To je jedan od ključnih problema što se tiče romske zajednice, iako u razgovorima sa njima  stičemo utisak da su itekako  svjesni važnosti obrazovanja, budući da od toga zavisi i njihova integracija u društvenu zajednicu. U Srednjoj stručnoj školi trenutno je troje Roma koji redovno pohađaju nastavu, a imamo i priličan broj onih koji se vanredno školuju”, ističe psihološkinja Mustajbašić, dodajući da su romska djeca odlična prihvaćena u školi od svojih vršnjaka.

“To je prava inkluzija na djelu i oni su prihvaćeni kao dio jedne cjeline. Romi su izjednačeni sa ostalom djecom, ne dobijaju nikakav poseban tretman, ali, ono što možemo donekle prepoznati kao problem, jesu jezičke  barijere. Niko od profesora  i učenika ne poznaje romski jezik, njima je naš jezik drugi jezik koji uče i imaju problem da nas razumiju  kod nekih složenijih riječi ili rečenica, koje se ne koriste u svakodnevnom govoru. Na prevazilaženju jezičkih barijera radimo svakodnevno, a za sada  se trudimo  da u razgovoru koristimo jednostavniji jezik”, naglašava Mustajbašić.

Rozana Božović, Romkinja koja vanredno završava prvi razred Srednje stručne škole, kaže da se Romima nude samo poslovi na održavanju komunalne higijene, ted a oni mogu više da postignu u životu.

“Osnovnu školu sam redovno pohađala do sedmog razreda, a završni razred sam položila vanredno. Želim da se obrazujem, da završim Pravni fakultet i budem uspješna u životu. U svemu tome imam podršku mojih roditelja, koji žele bolji život za mene i moje sestre i braću i nadam se da ću u tome i uspjeti”, naglašava Rozana.

 

 

Repriza emisije ,,Građanima u susret " biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka:Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE