Marković: Stomačne i respiratorne infekcije uobičajene tokom ljetnjih mjeseci (video)

U bjelopoljskom Domu zdravlja poslednjih dana primjetan je veći broj pacijenata sa stomačnim i respiratornim infekcijama i ubodima insekata, ali je to uobičajeno za ovo doba godine, kazala je doktorka Milijana Marković, specijalista pedijatar u Domu zdravlja. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja”, Radija Bijelo Polje, dr Marković je istakla da je takva patologija uobičajena za ljetnje mjesece i nije nešto što treba da zebrine.

“Imali smo ovih dana dosta djece iz vrtića sa simptomima rotavirusne infekcije, uzrasta od šest mjeseci do tri godine. To je kontagiozno oboljenje koje se prenosi putem kontakta, preko hrane i vode. To je virus koji u početku izaziva tegobe poput povraćanja, visoke temperature, a djeca odbijaju obroke. Ukoliko se ne reaguje adekvatno i na vrijeme može dovesti do dehidracije. Infekciju treba liječiti prije svega probioticima, a u slučaju malaksalosto djeteta neophodna je hospitalizacija djeteta. Kao i sve crijevne infekcije, rotainfekcija se  prenosi vodom, hranom i prljavim rukama”, naglašava dr Marković.

Tokom ljetnjih mjeseci česte su i bakterijske infekcije, koje nastaju konzumiranjem lako kvarljivih namirnica ili namirnica koje nijesu termički obrađene i skladištene na adekvatan način.

“Kod trovanja hranom, simptomi mogu nastati pola sata ili najčešće deset do dvanaest sati nakon konzumiranja takve hrane i slični su virusnim i bakterijskim infekcijama. Praćeni su najčešće povraćanjem, jaka mučninom, bolovima u trbuhu a može doći i do dijareje. Najčešće nijesu praćeni povišenom temperaturom i traju do jedan dan”, podsječa dr Marković i savjetuje pravilnu termičku pripremu hrane, izbjegavanje kvarljivih namirnica i redovno  održavanje higijene ruku.

 

Repriza emisije ,,Tajne zdravlja" biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15 časova.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE