Koncertom učenika muzičke škole u subotu počinje festival “Ljetnje večeri muzike” (video)

Završni koncert učenika bjelopoljske Škole za osnovno muzičko obrazovanje održaće se u subotu, 15. juna, u 19 časova, u Kući Rista Ratkovića, čime će i zvanično biti otvoren 11. festival “Ljetnje večeri muzike”.

Talentovani Bjelopoljci će tim nastupom krunisati ovu školsku godinu, a ujedno najaviti i niz koncerata klasične muzike, koji će se održavati u Bijelom Polju sve do sredine septembra.

Gostujući u emisiji “Aktuelno”, Radija Bijelo Polje, direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje, Jasmila Hot, kazala je da sa nestrpljenjem očekuju koncert, na kojem će nastupiti najbolji učenici.

“Ovogodišnji festival “Ljetnje večeri muzike” otvaramo koncertom naših učenika, a pored onih koji su osvojili značajna priznanja i nagrade na takmičenjima, predstaviće se i učenici nižih razreda, kao i Mali hor, koji vodi profesor Miloš Vojinović. Sigurni smo da će naša djeca biti sjajna, te da će na najbolji način najaviti sve ono što očekuju ljubitelje klasične muzike u Bijelom Polju”, kazala je Hot.

Ona je napomenula da će dan ranije, u petak, 14. juna, koncert biti održan i u Rožajama.

“U Rožajama će cijeli taj dan biti u znaku muzike, prvo će se djeca predstaviti koncertom na gradskom trgu, a zatim će nastupiti u sali rožajskog Centra za kulturu. Pored naših učenika iz tog područnog odjeljenja, na koncertu će nastupiti i djeca iz Bijelog Polja, tako da će to biti sjajno druženje”, navela je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Hot je istakla i da je festival “Ljetnje večeri muzike” dio projekta za razvoj kulture na sjeveru Crne Gore, te su upravo zahvaljujući ovoj manifestaciji, Bjelopoljci imali priliku da čuju najveće virtuoze klasične muzike.

“I ove godine ćemo imati bogat program, koncerti će se organizovati desetodnevno, a imaćemo vrhunska muzička imena iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, planirane su i muzičke radionice za djecu, koje se se održavati krajem avgusta, a festival ćemo sredinom septembra zatvoriti nastupom naših učenika”, najavila je Hot, napominjući da su “Ljetnje večeri muzike” jedini festival klasične muzike na sjeveru, podržan od Ministarstva kulture i Opštine Bijelo Polje.

Kako je kazala u današnjoj emisiji, ova godina je bila jako uspješna,  a učenici su se sa svih takmičenja vratili sa velikim brojem medalja.

“Zaista smo jako ponosni na sve ono što su djeca postigla, a naravno da veliku zaslugu imaju I naši profeosri, koji vrijedno rade sa djecom. Podsjetiću da smo na državnom takičenju proglašeni za jednu od pet najboljih muzičkih škola, a djeca su bila uspješna i na međunarodnim takmičenjima”, kazala je Hot.

Ona je istakla i da su na međunarodnom takmičenju “Harmonika Fest”, koje je održano u Tivtu, učenici osvojili veliki broj nagrada nagrada.

“Naime, prvu nagradu je osvojio gudački trio -Emina Višnjić, Milica Đurović, Milica Rabrenović, koje su  nastupale su u klasi profesorica Ande Dizdarević i Milene Đurović.  Kvartet harmonica, iz klase profesorice Milere Mekić, a u sastavu: Elid Pilica, Balša Jovanović, Ivana Jaćimović i Matija Đaković, takođe je ostvario sjajan rezultat,  osvojili su drugu nagradu. U drugoj kategoriji kamerne muzike na Harmonika Fest-u, nastupio je i trio: Ivana Mrdak, Jana Mrdak i Anja Cmiljanić, a  i one su osvojile drugu nagradu i to u klasi profesora  Slađane Furundžić, Ande Dizdarević i Jasmina Ćorović. Takođe, drugu nagradu osvojio je i klavirski duo u sastavu Asija Ećo i Staša Obradović – u klasi profesora Miloša Vojinovića i Mirele Mekić”, saopštila je direktorica Škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Hot je kazala da su ove godine ispratili jednu sjajnu generaciju, na koju su jako ponosni, ali i napomenula da su već i upisali novu, koju broji 25 đaka, a za koju se nadaju da će biti podjednako uspješna.

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović

Foto i video: Vladimir Jelić, Dalibor Rakočević

Tonska realizacija I audio obrada: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRZAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE