Iz štampe je izasla publikacija Nedima Čokovića

U izdanju IGP ,,Pegaz" iz štampe je izašla studija-publikacija ,,Analiza doprinosa afirmaciji kulturnog i nacionalnog identiteta Muslimana Crne Gore, od strane organizacija kulture i drugih subjekata", autora Nedima Čokovića iz Bijelog Polja, koja predstavja realizaciju istoimenog projekta, sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

Studija je rezultat višemjesečnog egzaktnog istraživanja, koje je sprovedeno neposrednim istraživanjem, anketom i prikupljanjem podataka, kod nadležnih institucija i organa, radi sublimacije u jednu cjelinu. Istraživanjem je analiziran doprinos relevantnih subjekata, i to organizacija kulture u Bijelom Polju, organizacija muslimanskog naroda, nevladinih udruženja, a sve u cilju sagledavanja njihovog kumulativnog doprinosaa afirmaciji kulturnog i nacionalnog identiteta autohtonog muslimanskog naroda Crne Gore, i to u međusobnoj povezanosti sa kulturnim i nacionalnim identitetima drugih naroda, jer je Bijelo Polje prepoznatljivo po dobrim međunacionalnim odnosima i dobitnik nagrade za najtolerantniji grad.

U studiji su date i smjernice na osnovu analize u vezi još bolje afirmacije kulturnog i nacionalnog identiteta ovog naroda. Studija prikazuje i način implementacije posebnih manjinskih prava, garantovanih odredbom člana 79. Ustava CG. U pogledu subjekata, koji su predmet istraživanja, analizirane su dvije grupe činilaca, i to jedni kojima je to primarni cilj i zadatak afirmacija kulturnog i nacionalnog identiteta ovog naroda, i  drugi, koji pored svoje osnovne djelatnosti daju značajan doprinos na ovom planu. Od organizacija kulture prezentovan je doprinos Centra za djelatnosti kulture ,,Vojislav Bulatović-Strunjo" JU ,,Zavičajni Muzej", JU ,,Ratkovićeve večeri poezije" i KUD ,,Tekstilac".